MINISTRUL TURISMULUI, Bogdan Trif, CONTESTAT de investitorii în industria hotelieră
- Feri Predescu
- 9 mai 2018, 18:09
Nemulțumiți că ministrul Turismului, Bogdan Trif, îi ignoră în luarea deciziilor din domeniu liderii Federației patronatelor din Turismul Românesc anunță că dacă legea turismului și hotărârea de guvern privind înființarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor nu rămân în forma gândită anterior se retrag din orice organizație. Hotelierii se gândesc chiar să-l dea pe ministru în judecată.
Președintele FPTR, Mohammad Murad, și-a arătat nemulțumirea față de modul în care Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a schimbat, dintr-un condei, tot ce obținuseră organizațiile patronale din turism până la învestirea lui în funcție. Deși a crezut că vor avea dialoguri constructive, noul ministru al Turismului i-ar ignora pe hotelieri, consultându-se doar cu oamenii politici și cu reprezentanți ai agențiilor de turism care nu investesc în domeniu. Lovitura a fost și mai mare când FPTR a aflat că, fără consultarea specialiștilor, ministrul vrea să schimbe hotărârea de guvern privind Organizațiile de Management al Destinației (OMD).
Acestea se constituiau din asocierea primăriilor din zonele turistice cu organizaţiile sau federaţiile patronale din turism sau, după caz, cu reprezentanţi ai mediului privat din turism. În cazul Constanței asocierea se făcea între primărie și FPTR cu drept de vot 50% cu 50%. Taxele obținute de la operatorii din turism s-ar fi folosit pentru promovarea și dezvoltarea litoralului. “Am aflat însă că ministrul Turismului a schimbat ca votul primăriilor să fie 51% și 49%, patronatele din turism. Motivul ar fi că am avea interese personale sau de grup. Nu e normal ca primarii să își facă imagine și campanie electorală pe banii nostri. Ne aflăm într-o situație grea extrem de grea, parcă am fi într-un regim politic comunist. Suntem total împotriva deciziilor luate”, a declarat președintele FPTR, Mohammad Murad, într-o conferință de presă, la Mamaia.
El susține că este inadmisibil ca un primar, un om politic să decidă ce se întâmplă cu banii din taxa de promovare și dezvoltare a unei destinații turistice. "Am intrat în posesia unui contract mai vechi în care primăria plătea 360.000 de euro pe trei prezentații de modă, cu banii ăștia putînd fi ajutați 10.000 de pensionari. Nu suntem de acord cu modul în care ministrul comunica cu noi. Ne da lectii un turism când el are nicio experiență”, a spus Mohammad Murad. Directorul executiv al Asociației Patronale Mamaia, Anca Nedea, a prezentat o altă modificare la legea OMD-urilor prin care, în loc de organizații patronale, care au angajați și responsabilități, primăriile se vor asocia cu asociații din turism, “care se pot înființa pe picior”.
Dreptul de veto în a cheltui banii pe promovare si pe dezvoltare îl aveau primăria si organizatiile patronale,adică angajatorii. “Dacă se schimbă votul, nu mai avem ce face. Am încercat, dar vedem că nu se poate. 27 de ani de neputință au distrus toate stațiunile din țara asta”, a spus, indignată, Anca Nedea. În OMD-urile din Bulgaria, autoritățile publice au 49% iar patronatele din turism 51%. Vicepreședintele FPTR Nicolae Bucovală a avertizat: „Dacă OMD-ul nu rămâne în forma gândită de noi, ne retragem sprijinul, ne retragem din orice organizație”. “Iar dacă noua formă a actului normativ privind OMD-urile va fi legiferată, o să dăm ministerul în judecată. Suntem împotrivă. Privatii sunt înlăturați. Dacă ministrul nu înțeleg cum se face turismul, îi cerem demisia”, a încheiat președintele FPTR Mohammad Murad.