Ministrul turc de Externe: A venit vremea pentru o nouă pagină în procesul de aderare la UE

HABERTÜRK. Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, s-a întâlnit cu ambasadorii ţărilor UE la Ankara.

Çavuşoğlu a arătat că este o perioadă critică din punctul de vedere al relaţiilor Turcia-UE şi a subliniat că "Nu doar noi, liderii, vedem că în cadrul Uniunii Europene există o atmosferă ostilă Turciei, ci şi cetăţenii noştri. Din păcate, neîncrederea se adânceşte de ambele părţile".

Çavuşoğlu a subliniat că discursul anti-turcesc a dus la o autocenzură şi în cazul prietenilor Turciei. "Aţi văzut şi Dvs situaţiile neplăcute din Parlamentul European. Suntem nemulţumiţi de atitudinea afişată de Parlamentul European şi de Grecia însă înţelegând că rasismul a început să zguduie din temelii Parlamentul European şi valorile europene, trebuie să luăm împreună măsuri împotriva acestui lucru".

Ministrul turc de Externe a atras atenţia că această situaţie constituie o piedică în calea relaţiilor constructive între Turcia şi UE şi pentru instaurarea unui climat pozitiv în aspecte ce vizează interesele celor două părţi. "Activităţile de căutare a hidrocarburilor în Mediterana de est dar şi deciziile pe care UE le-a luat referitor la Libia şi operaţiunea Izvorul Păcii au făcut ca relaţiile noastre să regreseze. Trebuie să ne intensificăm comunicarea în cazul acestor aspecte care încep să constituie o problemă între noi".

"Putem câştiga împreună"

Ministrul Çavuşoğlu a atras atenţia că în chestiunea Mediteranei de est, "solidaritatea membrilor" /UE/ nu poate fi mai presus de dreptul internaţional. "În urmă cu câteva zile, Curtea Europeană de Justiţie a arătat că UE nu are nicio autoritate în privinţa delimitării zonelor de influenţă maritimă în privinţa disputei frontaliere între Slovenia şi Croaţia. Din acest motiv, UE nu are nicio autoritate să ia o decizie similară în privinţa Mediteranei de est".

Toate aceste aspecte pot fi soluţionate împreună, a afirmat Çavuşoğlu precizând că "Problema prospecţiunii de hidrocarburi nu este o problemă doar între Turcia şi UE. Aceasta este o problemă care afectează toate ţările din Mediterana de est. Dacă UE se comportă imparţial, putem lucra la un mecanism de cooperare care să garanteze drepturi egale turcilor din Cipru".

Çavuşoğlu a subliniat că partea greacă a recunoscut drepturile turcilor ciprioţi asupra resurselor naturale ale insulei însă când a fost vorba de o împărţire justă sau de garantarea acestor drepturi, nu au fost făcuţi paşii necesari. "Dacă vor fi contestate în continuare drepturile turcilor ciprioţi, noi vom lua contramăsuri pentru toate măsurile pe care UE le ia împotriva noastră. Ce se întâmplă atunci, se accentuează tensiunile. Aşa că trebuie să luăm împreună măsuri pentru detensionarea situaţiei".

Çavuşoğlu a mai spus că într-o scrisoare transmisă Înaltului Reprezentant UE pentru Relaţii Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, a precizat clar viziunea Turciei privind Uniunea Europeană. "Considerăm că a venit vremea pentru o nouă pagină în procesul de aderare. Consiliul UE trebuie să revizuiască decizia de a suspenda contactele la nivel înalt şi reuniunile Consiliului pentru Parteneriat. Vedem că preşedintele semestrial al Uniunii, Croaţia, are o abordare constructivă în acest aspect". (RADOR)