Ministrul Sănătății, Sajid Javid, și cel de Finanțe, Rishi Sunak, au demisionat marți din Guvernul condus de Boris Johnson. Ei s-au declarat nemulțumiți de imaginea executivului după ce un apropiat al premierului a fost implicat într-un nou scandal.
Primul care a demisionat a fost ministrul Sănătăţii, Sajid Javid. El și-a anunțat marți plecarea din Guvern și a declarat că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat imaginea executivului, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Este clar pentru mine că situaţia nu se va schimba sub leadership-ul dumneavoastră şi, prin urmare, aţi pierdut încrederea mea“, a afirmat Javid în scrisoarea de demisie postată pe Twitter.
L-a urmat ministrul de Finanțe
Câteva minute mai târziu, şi-a anunţat plecarea din Guvern şi ministrul de Finanțe, Rishi Sunak. „Publicul aşteaptă în mod legitim ca guvernul să se comporte cu seriozitate şi competenţă“ a arătat el în scrisoarea de demisie publicată pe Twitter, potrivit sursei citate.
Aceste demisii vin după ce Guvernul condus de Boris Johnson a fost implicat într-un nou scandal. Chris Pincher, însărcinat cu disciplina parlamentară a deputaţilor conservatori a fost nevoit să demisioneze după ce a fost acuzat a atins necorespunzător câţiva bărbaţi.
Nemulțumiți de reacția premierului
Chris Pincher, considerat un apropiat al lui Boris Johnson, a recunoscut săptămâna trecută că „a băut prea mult“ şi „s-a acoperit de ruşine“, referinduse la gesturile nepotrivite. Chiar dacă a fost nevoit să demisioneze Pincher a rămas deputat.
Modul în care a reacţionat Downing Street la această nouă criză a făcut obiectul a numeroase critici. După ce mai întâi a transmis că Boris Johnson nu era la curent cu acuzaţii mai vechi împotriva lui Pincher, pe care îl numise în post în februarie, alte dezvăluiri au arătat că premierul era la curent încă din 2019, pe când era ministru de externe. Marţi, Boris Johnson a declarat în cele din urmă că numirea lui Pincher a fost o eroare şi a prezentat scuze.
Luna trecută, Boris Johnson a supravieţuit la mică diferenţă unui vot de neîncredere al deputaţilor conservatori, care s-au declara în procent de peste 40% împotriva sa.