Ministrul Sănătății: S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, miercuri, că s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie.

Ioana Mihăilă a declarat că mortalitatea din cauza Covid este mare în România pentru că se testează puțin și atunci se raportează la mai puține cazuri depistate. Din acest motiv, ministrul evită să afirme dacă au fost mai mulți morţi sau mai putini şi spune:
„M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi, sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a mai spus ministatul.

Mihăilă: Fie nu au fost raportate corect decesele, fie nu au fost înregistrate corect, fie nu au fost diagnosticate ca atare

Ministrul Sănătății a subliniat faptul că în baze de date diferite s-au obţinut date diferite, dar prin metode diferite de raportare,  precizând că fie nu au fost raportate corect decesele, fie nu au fost înregistrate corect, fie nu au fost diagnosticate ca atare.

Mihăilă a fost întrebată şi despre raportul referitor la decesele de coronavirus, referindu-se  doar la cel preliminar, prezentat deja: ”Raportul prelimiar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia. Nu aş ajunge la cifre încă”.

Ioana Mihăilă, despre diferenţa de decese față de numărul total comunicat

Ioana Mihăilă a precizat că în prezent raportează 200 de spitale, raportează centrele rezidențiale, medici de familie, medici care constatată decesul la domiciliu. Rapoartele sunt preluate de 42 de DSP-uri, la Institutul Național de Statistică transmit alte 42 de direcții județene de statistică, iar datele sunt integrate de INSP, CNAS, plus raportări de la Ministerul Sănătății.

„Nu este o eroare umană care a determinat aceste diferențe, cel mai probabil e o sumă de erori datorate unor procese și proceduri diferite”, a adăugat ministrul Sănătății.

„Mortalitatea depinde de numărul deceselor, dar mortalitatea depinde și de numărul persoanelor testate și confirmate, așa că această mortalitate nu aș lua-o ca pe o cifră absolută, pentru că a existat și o variabilitate a numărului de teste, pentru că inițial am văzut că s-a testat mai multă lume, apoi doar persoanele simptomatice. Dacă testăm puțin, numărul de decese se raportează la mai puține teste și mai puține cazuri confirmate și atunci mortalitatea pare a fi mai mare”, a afirmat ministrul Sănătății, potrivit news.ro.