Ministrul Mihai Fifor și ministrul Apărării din Canada, la Baza Mihail Kogălniceanu-“Deși acțiunile Federației Ruse continuă să fie agresive, suntem pregătiți să asigurăm flancul estic al alianței”

Ministrul Mihai Fifor și ministrul Apărării din Canada, la Baza Mihail Kogălniceanu-“Deși acțiunile Federației Ruse continuă să fie agresive, suntem pregătiți să asigurăm flancul estic al alianței”

Miniştrii român şi canadian ai apărării, Mihai Fifor şi Harjit Singh Sajjan, au efectuat o vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, prilej cu care s-au întâlnit cu militarii Detașamentului canadian care împreună cu piloții români execută misiuni de Poliție Aeriană la Marea Neagră. Cei doi miniștri au discutat despre securitatea aeriană în fața amenințărilor ruse dar și despre înființarea în România a unei componente terestre de comandă pe flancul de sud est al Alianței Nord Atlantice.

Cei 135 de militari ai Forțelor Aeriene Regale Canadiene acționează cu aeronave CF-188 Hornet, executând, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană sub comandă NATO, în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2018. “Dăm, astfel, un semnal puternic asupra faptului că, deși acțiunile Federației Ruse continuă să fie agresive, noi suntem pregătiți pentru orice fel de provocare și ca alianță nu facem altceva decât să asigurăm flancul estic al alianței și să asigurăm totodată această regiune destul de complicată, cea a Mării Negre”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la Mihail Kogălniceanu. El a precizat că “suntem puternici împreună și acesta este semnalul pe care împreună cu colegul și prietenul meu ministrul Sajjan îl dăm astăzi de la baza Mihail Kogălniceanu.”

Ministrul român al Apărării a amintit și de preluarea, de către România, începând din ianuarie 2019, a președinției Consiliului Uniunii Europene. Iar în context militar, “pe perioada președinției Consiliului Uniunii Europene un semnal puternic pe care guvernul României îl va da va fi acela de întărire a relației trans-atlantice pentru că noi credem cu tărie în faptul că nu putem discuta despre o apărare europeană fără parteneriatul trans-atlantic și fără strângerea acestei legături trans-atlantice.”  Vizita ministrului Apărării din Canada, Harjit Singh Sajjan, vine la scurt timp după întrevederea pe care Mihai Fifor a avut-o cu omolșguil său, în luna octombrie, la reuniunea miniștrilor aliați ai apărării de la Bruxelles. De aceea, astăzi cei doi miniștri ai apărării și-au propus să discute “despre modalități concrete de dezvoltare a coopeării în domeniul NATO, dar și bilateral”.

Ministrul Mihai Fifor a mai spus că va discuta cu omologul canadian despre consolidarea unei posturi de descurajare și apărarea eficiente pentru contrararea amenințărilor la adresa securității aliaților. “De asemenea, vom aborda, ofertei României de a găzdui o component terestră de comandă de nivel de corp de armată, aprobată la nivel aliat, și vom discuta modalități concrete de cooperare pentru operaționalizarea acestei capabilități, menite să contribuie la arhtectura unei structure coerente de comandă și control pentru flancul de sud este al Alianței Nord Atlantice”, a dezvăluit ministrul român al Apărării Mihai Fifor.

De la începutul lunii septembrie, în timpul prezenței militarilor canadieni la Mihail Kogălniceanu, au fost înregistrate două alerte în apropierea spațiului aerian românesc însă doar una a fost confirmată, în data de 18 octombrie, când misiunea de poliție aeriană, deși a semnalat prezențăa unui avion rusesc, s-a încheiat fără incidente. Mihai Fofor și-a arătat însă îngrijorarea față de incidentul de acum 3- 4 zile când Pentagonul a denunţat o manevră periculoasă din partea unui avion de vânătoare rus care a trecut foarte aproape de un avion militar american care survola Marea Neagră într-o misiune de recunoaştere de rutină.

“Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat, într-adevăr, și a fost o atitudine cel puțin bizară din partea Federației Ruse, a fost o provocare evidentă și noi credem că astfel de acțiuni nu își au locul pentru că sunt provocări care pot avea urmări neplăcute, se pot întâmpla accidente și nimeni nu își dorește un astfel de lucru. Repet, nu au intrat în spațiul aerian NATO, dar tocmai acesta este rolul misiunii de poliție aeriană acela de a preveni astfel de lucruri și tocmai de aceea suntem pregătiți și efectuăm aceste misiuni”, a subliniat Mihai Fifor.

Ministrul canadian al Apărării, Harjit Singh Sajjan a spus la rândul lui: “Am văzut că rușii au încercat să ne testeze operațiunea NATO Resolve și în am văzut și profesionalismul de care au dat dovadă piloții noștri, care vor proteja în continuare spațiul aerian NATO pentru toți aliații" Harjit Sajjan consideră că astfel de incidente pun în pericol zeci de oameni și nu trebuie tolerate. „Vrem să ne asigurăm că Rusia respectă tratatele internaționale și că putem avea un dialog bun în continuare ca să rezolvăm toate problemele ce apar. Asta este atitudinea națiunilor responsabile", a încheiat oficialul canadian.