Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, impresionată de plajele din nordul litoralului. “Avem un proiect nou, în valoare de 800 milioane de euro, pentru restul de 30 kilometri de plaje”
- Feri Predescu
- 18 martie 2016, 16:35
Plajele din Mamaia și Constanța, lărgite anul trecut cu cel puțin 100 metri, cu o suprafață totală de 42 de hectare, au fost vizitate, astăzi, de ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer, pentru a verifica stadiul de pregătire pentru sezonul estival. Dacă pentru zona de nord a litoralului s-au consumat fonduri europene de 170 milioane de euro, ministrul Mediului a anunțat că pentru restul plajelor se pregătește al doile proiect, în valoare de 800 milioane de euro, urmând să fie realizat în două etape.
Cristiana Pașca Palmer a fost informată de specialiștii Apelor Române Dobrogea Litoral că plajele refăcute din Mamaia și Constanța au o garanție de 50 de ani, timp în care nu va mai exista pericolul eroziunii costiere. “Sunt impresionată”, a spus ministrul, pe malul mării. Ea a anunțat noul proiect de lărgire și reabilitare a plajelor. “Avem în vedere o fază a doua a acestui proiect, care este mult mai amplă, pentru celelalte plaje, Eforie, Eforie Sud și mai departe, pe o lungime de 30 de kilometri de plajă care trebuie refăcută. Valoartea proiectului este de aproape de 800 milioane de euro, fiind împărțit în două etape”, a declarat Cristina Pașca Palmer.
Potrivit ministrului,din Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020, sunt déjà alocați 224 milioane de euro, valoarea primei etape, care va cuprinde Eforie Nord și Eforie Sud. Pentru sudul litoralului, până la Vama Veche, după 2020, “statul roman trebuie să găsească resursele pentru etapa a doua a celei de a doua faze”. Studiile de fezabilitate fiind déjà demarate, ministrul Mediului speră “ca în timpul mandatului meu să fie încheiate, și să putem purcede cu licitația și chiar cu contractarea, astfel încât lucrările efective să înceapă de anul viitor”.
Pentru pregătirea sezonului estival, Administrația Apele Române Dobrogea Litoral se va ocupa, între 1 și 15 aprilie, de lucrările de curățire a plajei, ecologizare și de reașezare a nisipului. Plajele vor fi predate, apoi, operatorilor economici cu care există contracte pe mai mulți ani. Plajele sălbatice de la Corbu și Vadu sunt însă în administrarea Rezevației Biosfera Delta Dunării. “Se va face o analiză să vedem ce porțiuni se pot scoate pentru agreement, dar fără vreun impact major, fără construcții de hoteluri. Nu discutăm de așa ceva”, a precizar ministrul Mediului Cristina Pașca Palmer.