În fiecare săptămână, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va prezenta câte un penitenciar pentru a putea stabili dacă modificările făcute în închisori au ajuns la standardele CEDO. Tudorel Toader a făcut anunțul public pe Facebook, în condițiile în care Curtea Supremă din Danemarca a hotărât că România poate fi înlăturată de pe lista ţărilor cu probleme în legătură cu spaţiile oferite deţinuţilor.

„Săptămânal, vom prezenta câte un penitenciar, să-i cunoaştem starea, să-i cunoaştem stadiul de aducere la standardele CEDO! În penitenciare se derulează proiecte pentru reintegrarea socială, se desfăşoară activităţi productive, se îmbunătăţesc condiţiile de detenţie, precum şi condiţiile de desfăşurare a activităţii”, a scris Toader pe pagina sa de Facebook.

Luna trecută, ministrul Justiției a dezvăluit că România poate fi înlăturată de pe lista ţărilor cu probleme în legătură cu spaţiile oferite deţinuţilor, așa cum a decis Curtea Supremă din Danemarca. Instanța Supremă daneză a luat această decizie, la un an după ce patru români, acuzaţi în țara noastră de trafic cu fiinţe umane, au câștigat un process în care susțineau că nu pot fi repatriaţi, întrucât încarcerarea lor în condiţiile închisorilor româneşti ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului.

Față de acest aspect, Tudorel Toader a precizat, în luna mai, pe Facebook: „Curtea Supremă din Danemarca a decis că 'România poate fi înlăturată de pe lista ţărilor cu probleme în domeniul drepturilor omului în legătură cu spaţiile oferite deţinuţilor. Hotărârea deblochează definitiv transferurile de deţinuţi români şi procesele de extrădare a cetăţenilor români, pe numele cărora există un Mandat European de Extrădare”.

 

Te-ar putea interesa și: