Negocierea cu Comisia Europeană pe Planul de Redresare și Reziliență nu reprezintă un eșec, așa cum este prezentat în România, ci un proces normal.
Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că negocierile cu Comisia Europeană nu sunt un examen, în fața autorităților de la Bruxelles, ci un proces normal. Cristian Ghinea a precizat că valoarea proiectelor propuse de România, pe PNRR, ajunge la 41 de miliarde de euro, în timp ce alocarea financiară este de 29 de miliarde. Drept urmare, a precizat el, se știa din start o parte din proiecte nu vor primi finanțare.
„Ceea ce este un proces normal de negociere este prezentat în România ca fiind un eşec, un Doamne fereşte! De altfel, aduceţi-vă aminte că eu am propus să mergem cu o alocare mai mare în aceste componente, de 41 de miliarde de euro, pentru ca în final să revenim la alocarea oficială a României de 29 de miliarde. Asta înseamnă, logic, că ne-am asumat de la bun început că vom propune anumite proiecte la care vom renunţa ulterior. Cum altfel să facem scăderea de la 41 de miliarde, la 29?”, a explicat Cristian Ghinea.
În acest context, ministrul a afirmat că trebuie depăşită gândirea conform căreia guvernul este tratat la Bruxelles precum un școlar la examen.
„Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, o forţă în Uniunea Europeană şi eu sunt genul de demnitar român care mă duc să negociez, nu să dau examen la Bruxelles. Haideţi să ieşim din paradigma de dat examen. Suntem într-o paradigmă în care asumat ne ducem şi negociem matur cu partenerii de la Comisia Europeană, şi în cazul acesta noi am luat decizia de a pune mai multe oferte pe masă să discutăm. Este un proces foarte greu”, a adăugat Cristian Ghinea.
PNRR va fi depus la finalul lunii mai. Ghinea dă vina pe ministere: „Au fost unii viteji…iar apoi au dispărut din peisaj”
O parte din investiții au primit acordul Comisiei
Cristian Ghinea a precizat că sunt sute de linii de investiţie, iar negocierile au mers bine pentru multe dintre acestea. Potrivit spuselor sale, pentru o parte dintre investiții s-a ajuns la un acord, în vreme ce pentru altele nu.
„Pe cele mai multe dintre aceste linii ne-am înţeles cu Comisia, am agreat. Pe altele – importante, e drept – sunt diferenţe de viziune. Pe celebrul caz al irigaţiilor, Ministerul Agriculturii susţine că respectă acest principiu, Comisia Europeană spune că, «ce vreţi voi să modernizaţi ca sistem este un sistem care consumă prea multă apă şi nu mai respectă această politică de a combate deşertificarea»”, a mai declarat Ghinea.
Oficialii de la Bruxelles îl încurajează pe Ghinea
Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a scris pe Twitter că a avut o întâlnire constructivă cu ministrul român al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. În mesajul postat, ea a precizat că s-au făcut progrese în discuțiile pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„O întâlnire bună, constructivă cu ministrul român Cristian Ghinea pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Au fost făcute progrese, încă nu am finalizat, mai avem de lucru”, a scris oficialul de la Bruxelles pe Twitter.
PNRR-ul României riscă să devină o rușine internațională. Cine va răspunde în cazul unui eșec
Iohannis are încredere că PNRR va fi implementat
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă poate fi negociat „mai repede sau mai puţin repede”, dar în final el va fi implementat.
„Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanţare şi de întocmire a unor planuri naţionale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens fiecare îşi pregăteşte un plan, Comisia împreună cu Parlamentul au anumite ambiţii legate de Europa verde, Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază”, a declarat Klaus Iohannis.
PSD cere consens național
PSD acuză un eșec al coaliției de guvernare în elaborarea PNRR și solicită un consens naţional cu privire la acest plan.
Liderul senatorilor PSD Ştefan Radu Oprea a declarat că vicepremierul Dan Barna a eşuat în coordonarea ministerelor responsabilite de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar situaţia este critică.
Citește și: