Ministrul Finanțelor ÎI ATACĂ pe liberali: "Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit"
- Ana Petrescu
- 3 aprilie 2017, 15:20
Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a spus, luni, că evoluțiile legate de pilonul public de pensii sunt "foarte bune", fapt pentru care nu are sens "să vorbim despre naționalizarea Pilonului II". Reacția sa vine în contextul declarațiilor prim-vicepreședintelui PNL, Cătălin Predoiu, care a spus că Guvernul intenționează să naționalizeze pensiile private.
"Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II", a declarat Viorel Ştefan, întrebat de presă despre informaţiile care circulă potrivit cărora Guvernul vizează naţionalizarea pensiilor private, informează Agerpres.
Reacția ministrului Finanțelor vine după ce Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, a susţinut că Guvernul ia în calcul naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, a spus el, la înjumătăţirea pensiei în anul 2040.
"Denunţ un asasinat financiar cu autor... cunoscut! În culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discută din ce în ce mai apăsat de naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar", a susținut Cătălin Predoiu într-un comunicat de presă.
Prim-vicepreşedintele liberal a adăugat că naţionalizarea pensiilor private ar avea ca efect scăderea pensiei de la 30% la 17% din salariul mediu în 20140.
”Consecinţele pentru milioane de români ar fi dramatice. Conform unei modelări făcute de un studiu al Expert Forum evoluţia pensiilor în cazul naţionalizării pilonului II, pe termen mediu şi lung, este următoarea: 2032- pensiile vor fi mai mici cu o treime faţă de evoluţia normală, fără naţionalizare; 2040: pensia medie va reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Ca să vă faceţi o imagine pensia medie în 2016 a fost de 931 lei, la un salariu mediu pe economie de 3131 lei. Deci, pensia medie este aproximativ 30% din salariu mediu pe economie. Dacă pilonul II se confiscă, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adică în momentul de faţă ar trebui să trăiţi cu o pensie de 532 lei”, mai spune Predoiu.
Totodată, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat, luni, că liberalii vor cere audierea lui Viorel Ștefan, pe tema situaţiei economice a României, în comisiile parlamentare și în plenul Camerei Deputaților. Ea a adăugat că ministrul este "tumefiat de disperare" din cauză că i s-a cerut "să susţină angajamentele populiste".