Ministrul Finanțelor, despre noua creștere a ratelor dobânzilor şi impozitarea progresivă

Ministrul Finanțelor, despre noua creștere a ratelor dobânzilor şi impozitarea progresivă Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a oferit câteva explicații cu privire la evoluția economiei în România. În opinia sa, ratele dobânzilor vor scădea uşor la sfârșitul anului, de asemenea a vorbit şi despre impozitare progresivă.

Ministrul Finaţelor, Adrian Câciu, a declarat că în situaţia actuală, „bancherii ar trebui să explice mai mult ce înseamnă un indicator atunci când vorbesc despre el. Economia globală este în încetinire, iar la momentul acesta venim după o creștere economic şi venim cu încetinire.

Toate ţările din regiune sunt prognozate la o creştere de 1%, dar nu este o creştere, este o stagnare. În România avem o prognoză de 2,5% şi 2,8%, deci putem să mergem până la un 3%, dar pentru asta trebuie să ne facem temele la reforme şi fondurile europene neapărat”. Ministrul Finanţelor a mai subliniat că pe la jumătatea anului vede o stabilizare a ratei dobânzilor, şi la sfârştiul anului o mică scădere.

Adrian Câciu, despre impozitare progresivă

Ministrul Finaţelor, Adrian Câciu, a mai declarat că trecerea la impozitare progresivă nu se poate face „din orgoliu doctrinar”, ci doar după digitalizarea ANAF. Mai trebuie spus că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că vrea schimbarea sistemului de impozitare și renunțarea la actuala cotă unică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu mai vreau să deranjez, că înțeleg că sintagma deranjează politic mai mult decât realitatea. Noi avem impozitare progresivă, avem şi impozitare regresiva, avem toate tipurile de impozitare la ora actuală, dar cred că ar trebui să stăm la masă să stabilim care e cea mai bună soluție pentru România. Nu 2023 va fi anul schimbării paradigmei fiscale”, a spus ministrul Adrian Câciu.

Schimbarea sistemului de impozitare se va putea face doar dupa digitalizarea ANAF

Ministrul Finanţelor: „Cele trei tipuri de impozitare, progresivă, regresivă şi cota aţa-zis unică comportă o cotă de conformare pe care contribuabilul o resimte dur. Avem nevoie fiecare companie să îşi ia un consultant fiscal ca sa treacă de ANAF. Orice schimbare de paraadigmă şi discuşie serioasă şi responabilă înseamnă asa: digitalizăm.

Dacă vii cu o paradigmă doar aşa, ca orgoliu doctrinar dacă vreți, fără să ai instrumentele, nu faci decât să devii un neprietenos faţă de cetăţenii săi, ceea ce noi nu vrem să facem. S-a încercat, s-a văzut şi a eșuat. Nu vrem un proiect care se eșueze pentru că nu este fiabil. Întâi facem digitalizare ANAF, avem toate datele despre economie şi cetățean, în sensul bun, şi pe urma”, a declarat Câciu.

Cu privire la pensiile speciale, Adrian Câciu a spus: „Reforma pe pensii speciale se va mai face, trebuie să înțelegeți că reformele la militari sunt refăcute din 2018. S-au introdus contribuții de 25%. Numai cine nu citește nu ştie, a subliniat ministrul de Finanţe. Legat de deficit, mai spune ministrul, avem 25 % pe ianuarie. Lucrurile deocamdată nu sunt îngrijorătoare. Important este să ducem banii în economie, încă nu se finanțează economia la nivelul necesar, a mai declarat Adrian Câciu la antena3.ro.