Anunțul momentului. Ministrul Educației: Școala online va continua și după pandemie

Pericolul urias la care se expun copiii

Școala online a fost o necesitate cauzată de pandemie, însă ea va continua, Digitalizarea educației este prioritară ca strategie, a anunțat ministrul Educației.

Școala online va continua după pandemie! Prezent duminică seara, în studioul Antenei 3, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a asigurat că digitalizarea educației este o strategie prioritară. Școala online va continua și în perioada care va urma finalului pandemiei.

Ministrul Educației; „Este nevoie de digitalizarea educației"

În cadrul emisiunii „Ediție specială", ministrul Educației a reiterat preocuparea Guvernului ca teleșcoala să continue chiar și după ce pandemia se va încheia. „Este nevoie de digitalizarea educației. Vom avea nevoie de predare online. Predarea digitală va avea opondere mai pronunțată și după pandemie. Trebuie continuate eforturile în direcța conectivității, a echipamentelor de IT".

Achiziții importante pentru elevi: 250.000 de tablete și 60.000 de laptopuri

Chestionat în legătură cu situația celor 300.000 de elevi care nu au acces la mijloace tehnce de participare la școala online, Sorin Cîmpeanu a precizat că situația a avansat considerabil. Astfel, s-au achiziționat 250.000 de tablete care urmează să fie distribuite cu prioritate elevilor care au nevoie.

De asemenea, ministrul a explicat că fondurile alocate în acest an pentru bursele elevilor s-au dublat practic. De la suma de 250 milioane de lei anul trecut s-a ajuns în 2021 la 500 de miloane de lei. „Voi lupta pentru componenta de preț standard pentru elev", a declarat demnitarul. Acesta a precizat că creșterea cheltuielilor pentru materialele elevilor se va face prin acoperirea unui procent de 25% din suma totală per elev, prin bugetul autorităților locale.

Oficialul a făcut precizări referitoare și la alte achiziții importante. S-au distribuit primele laptopuri pentru liceeni, dintr-un total estimat de 60.000 de laptopuri.

Bugetul MEN în 2021: 3.6% din PIB. Este cel mai mare buget din ultimii 30 de ani

Potrivit oficialului, bugetul Ministerului Educației Naționale în 2021 reprezintă 3.6% din PIB, o sumă aproximativ egală cu cea din 2020. Este cel mai mare buget din ultimii 30 de ani alocat educației. Totuși, o diferență cheie este reducerea cheltuielilor cu un miliard de lei, dintre care: 240 milioane de lei prin eliminarea voucherelor de vacanță, 460 de milioane de lei prin Legea 85 și tăierea plății diferențelor salariale din perioada octombrie 2008-mai 2011. O sumă de 250 milioane de lei ca fonduri de rezervă a fost de asemenea eliminată.

În Planul național de Redresare și Reziliență este prognosticată o pondere mai mare educației, a precizat ministrul Educației. Suma urmează să fie alocată dezvoltării infrastructurii și dotărilor școlilor pe următorii 2 ani.