Ministrul Educației este taxat dur de o mare vedetă! ”Va primi un post călduț și va dispărea”

Ministrul Educației este taxat dur de o mare vedetă! ”Va primi un post călduț și va dispărea”

Tudor Chirilă a devenit un acerb critic al ministrului Educației Naționale, Monica Anisie, și a activității acestui minister care, timp de trei luni de zile, cât a durat vacanța mare, nu a putut să conceapă un plan de revenire a elevilor, la cursuri, în condiții de siguranță.

Dacă până la pandemie, școala românească era una una hipercentralizată, unde pentru o banală decizie fiind nevoie de decizia ministrului, acum, toată răspunderea a fost aruncată în spatele directorilor de școli, care singuri trebuie să decidă care sunt cele mai bune măsuri pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. „Peste dezastrul deja știut din educație a venit și Pandemia care a expus, în toată splendoarea ei, incompetența unui minister al educației condus de “specialiști” care nu au fost în stare în trei luni de vacanță să conceapă niște scenarii coerente de revenire la școală în siguranță. Mai mult, sub pretextul autonomiei pe care nu au invocat-o, implementat-o, încurajat-o niciodată până acum, au pasat responsabilitatea deschiderii anului școlar în curtea școlilor. Dar pentru că ani de zile directorii de școli și inspectoratele au fost într-o relație de subordonare asemănătoare cu cea păguboasă dintre elev și profesor, iată că responsabilizarea școlilor în problema reluării cursurilor nu a dat vreun rezultat”, acuză Chirilă.

Vedeta de la ”Vocea României” a vorbit și despre relația tensionată dintre elevi și profesori, și a dat exemplu un dialog pe care l-a avut cu o fetiță de 12 ani, elevă în clasa a șasea, care spune că și-ar dori să învețe online, pentru a scăpat de stresul de la ore. „Am întrebat-o cum i-ar conveni să înceapă. Online, mi-a răspuns. - De ce? - Pentru că nu sunt atât de stresată când e online. - Ce te stresează la școală? - Păi, când țipă profesorul sau când mă scoate la tablă sau la testele fulger. - Ce-ar putea să se întâmple rău când ești scos la tablă? - Păi, dacă nu știi exercițiul, râd copiii de tine. - Păi și profesorul nu intervine, îi lasă așa, nu le spune că și ei ar putea fi în aceeași situație? - Uneori da, alteori nu”, a scris Chirilă.

Stresul pe care copii îl resimt la ore, din diverse motive, este cunoscut specialiștilor din Ministerul Educației Naționale, care însă nu fac nimic pentru a schimba programa școlară și pentru a crea o relație mai deschisă între profesor și elev, care să pornească inclusiv de la metoda de a preda.

„Relația autoritară cu elevii este totuși scurticircuitată de diverse practici care încearcă s-o fenteze sau s-o îmblânzească. Știm toate astea despre sistem. Mai știm că niciun politician din România nu-și dorește să schimbe acest sistem pentru că beneficiază toată lumea de pe urma lui, mai puțin copiii. Nu știu unde se mai poate coborî din situația în care s-a ajuns. O batjocură generală la adresa copiilor care în sistemul public ar trebui să fie unicii beneficiari ai actului educațional. Nu trebuie să ne facem iluzii, Monica Cristina Anisie nu-și va da demisia. Nici n-ar folosi la nimic pentru că nu ar avea pe cine să numească în loc, competența nu e unul din criterii. În schimb, destul de probabil, o vom vedea pe Anisie în parlament sau în alt loc călduț recompensată pentru performanța de a nu fi schimbat nimic la minister”, a mai scris Tudor Chirilă.