Ministrul Educației, dezastrul numit „România Educată” și banii necheltuți pentru școlari

Ministrul Educației, dezastrul numit „România Educată” și banii necheltuți pentru școlari

Interesul poporului este acum canalizat către Călin Georgescu. Ce acuzații mai aduce, ce spune el unor influenceri sosiți din America, pe bani lor, ca să-l descopere pe liderul românilor ce a câștigat alegerile cu TikTok și vor să afle dacă e sau nu omul lui Putin etc, etc. Chiar dacă știu din traficul online că românii n-au chef să citească știri despre ce va întâmpla cu școala copiilor lor, eu o să scriu fix despre asta.

În fața noastră, s-au derulat în ultimele zile interviuri cu ministrul Educației, prof. univ. psiholog Daniel David, rector al UBB Cluj-Napoca, o personalitate a lumii universitare internaționale. Profesorul are și propria expriență de predare în universități americane. Dar CV-ul lui e public, poate fi consultat de oricine. Interesul asupra acestui nou ministru este față de ceea ce ne-a comunicat că va face pentru educația copiilor noștri, de la ciclul primar până la terminarea unei universități.

Am apreciat că, față de alți miniștri din noul cabinet Ciolacu, Daniel David a organizat o conferință de presă după două săptămâni de la numire. S-a pregătit să comunice românilor viziunea lui asupra întregului sistem de învățământ care, și după zeci de ani și zeci de miniștri, se repară sau se construiește tot pe un teren mlăștinos. Profesorul de fizică Klaus Iohannis, cel care ajuns președinte ne-a promis o Românie Educată, a eșuat două mandate cu acest proiect. Dar va rămâne în istorie cu asta, împreună cu casele, vizitele peste hotare cu avioane de lux, precum și cu paltonul aruncat pe capota mașinii la Paris.

Banii necheltuiți pentru școlari

Ce e Școala astăzi? Profesori prost plătiți, părinți nemulțumiți pentru pregătirea elevilor, pentru că manualele sunt prost făcute, iar unele sunt neschimbate de ani de zile, elevi și studenți care nu sunt stimulați de profesori să-și descopere valorile și potențialul.

Jurnaliștii au avut mereu grijă să trateze cu responsabilitate învățământul, să informeze despre sincopele existente și despre nemulțumirile din sistem. Se știe că există la nivelul învățământului primar, gimnazial și liceal cadre didactice ce au primit și mai primesc un salariu mai mic decât salariu mediu pe economie. Total anormal într-o țară ce privește spre o dezvoltare după model occidental, când defunctul regim comunist punea valoare pe profesori și-i avea în nomenclatorul de meserii în vârful listei de salarizare!

Fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, a fost singurul de care-mi amintesc că, imediat după investire, a avut un șir de declarații în care afirma răspicat că profesorii au rolul cel mai important în arhitectura sistemului, iar dacă nu vor fi retribuiți decent, toată reforma pe care o va gândi politicul va fi degeaba. Nu poți să ceri unui profesor să țină lecții de top, să aibă grijă ca elevii să nu fumeze sau să se drogheze, să le facă educație civică etc, etc, fără să fie plătiți cu un salariu în raport cu munca depusă.

Cam aceeași opinie am auzit-o și de la actualul ministru Daniel David și sper ca el să reușească să ridice corpul profesoral la o meritată valoare. La fel cum sper, ca prin modificarea legii, cadrele didactice care nu au evaluări profesionale pozitive sau au devieri de comportament să poată fi eliminate din sistem.

Un mare minus este și abandonul școlar, precum și analfabetismul functional – incapacitatea elevilor de a înțelege o informație, un subiect, o teoremă pe care o învață pe de rost. Desigur că s-a uitat faptul că bani am avut și mai avem pentru a sprijini familiile în dificultate să-și trimită copiii la școală.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), început de fostul ministru al Educaței Sorin Câmpeanu cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), beneficiază de 390 de milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte în 2.500 de școli cu sume între 200.000 și 300.000 de euro. Deși data scadentă a implementării proiectelor este iunie 2026, până în martie 2024 fuseseră cheltuite doar 18% din fondurile europene.

Ce planuri are ministrul Daniel David

Astăzi, dacă întrebi părinții, cei mai mulți îți spun că învățământul preuniversitar e la pământ și se plâng că sunt nevoiți să plătească meditații înaintea examenelor de capacitate și bacalaureat. Familiile cu salarii mai bunicele, își transferă copiii la școli private, unde organizarea este după model occidental.

Mărturisesc că mi-a plăcut comunicarea ministrului Educației cu privire la viziunea lui asupra sistemului și strategia pe care o are. Fără niciun fel de aroganță, foarte rapid în răspunsuri la întrebările care i s-au pus, fără promisiuni nici măcar la stadiul incipient. Pe scurt, un început de mandat promițător la doar două săptămâni de la numirea în funcție.

„Lucrez la un raport asupra sistemului de educație și cercetare, vreau să văd foarte clar ce merge bine și de ce, ca să știm să întărim ce merge prost și de ce, ca să știm să corectăm. Acel raport am să-l fac public la sfârșitul lunii mai. Deocamdată, păstrăm arhitectura care este, o eficientizăm, nu schimbăm arhitectura. Ce va fi în a doua parte a mandatului vom vedea”, a spus ministrul David.

A făcut și o referire la ceea ce va urma în a doua parte a acestui an. Atunci preocuparea va fi asupra legilor deja adoptate ca parte a proiectului România Educată. „S-ar putea să fie unele completări la legislația pe care o avem în vigoare în cele două mari domenii: preuniversitar și universitar”. Nu se vor face schimbări în structura examenelor naționale.

''Lucrăm la noul curriculum pentru liceu, vom avea metode de formare a profesorilor astfel încât să ne asigurăm că folosesc metode atractive care-i implică pe elevi. Manualele vor fi regândite. (...) Și în același timp, cu siguranță, vom continua dotarea școlilor pentru a schimba acest mediu educațional, mediul de învățare'', a spus ministrul.

O porție de dulce pentru președintele Klaus Iohannis

 Ministrul Educației, Daniel David, a trebuit să spună în interviul de la Digi și ce părere are despre proiectul „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis. Elegant, demnitarul propus de PNL a spus că nu îl consideră un eșec. Doar că  implementarea acestui proiect crede că „a durat prea mult”. A punctat însă că legile pe care se bazează, „adoptate destul de recent în 2023”, ar putea fi modificate în 2025.

„Legea învățământului superior și legea învățământului preuniversitar se bazează și operaționalizează acel proiect (al președintelui Iohannis). În acele legi, după mine, unele lucruri sunt bune, altele poate vor trebui amendate. Dar hai să vedem în această perioadă cum funcționează, cum implementăm actele subsecvente și după aceea vom vedea ce funcționează și trebuie ce trebuie să amendăm. (…) Dacă ești înțelept și cunoști practicile internaționale, legea e suficient de flexibilă să-ți permită hotărâri de guvern și ordine de ministru care să te ducă acolo unde vrei să ajungi”, a explicat ministrul Daniel David.

Destul de subtil zis, nu? Un gen de „înțeleg cum, nu înțeleg de ce”.

Recomandările noastre