Evenimentul Zilei > Sport > Ministrul Dușa: „Clubul sportiv va decide în privința mărcii”
Ministrul Dușa: „Clubul sportiv va decide în privința mărcii”

Ministrul Dușa: „Clubul sportiv va decide în privința mărcii”

Șeful Ministerului Apărării Naționale a explicat pentru EVZ că reprezentanții Consiliului de Administrație al clubului sportiv din Ghencea au puterea de a hotărî ce se va întâmpla cu brandul echipei de fotbal.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, să dea câștig de cauză Ministerului Apărării Naționale în procesul cu echipa de fotbal Steaua.

Brandul a fost înregistrat în 2004

Gigi Becali a pierdut dreptul de a folosi marca, iar brandul este deținut în acest moment de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. Acțiunea în justiție a început în 2011 și a fost deschisă de CS Steaua, care a solicitat anularea mărcii înregistrată de Becali la începutul anului 2004.

În 2012, Tribunalul București a respins cererea, iar un an mai târziu, Curtea de Apel București a menținut decizia. În aceste condiții, după verdictul Înaltei Curți de Casație și Justiție, finanțatorul „militarilor” are două variante la îndemână.

Ori negociază cu proprietarii brandului recuperarea acestuia, în schimbul unei sume de bani, ori schimbă denumirea echipei.

Ieri, oficialii Stelei și-au prezentat punctul de vedere și i-au asigurat pe suporteri că activitatea elevilor pregătiți de Costel Gâlcă nu va fi afectată.

„În urma deciziei Înaltei Curţi de Casație şi Justiţie din data de 03.12.2014, referitoare la anularea mărcii Steaua București, vă facem cunoscut că am luat la cunoștință și am demarat toate diligentele în vederea ducerii la îndeplinire a acestei hotărâri. În aceeași măsură, îi asigurăm pe suporteri și pe iubitorii de fotbal că echipa noastră își va continua parcursul în competițiile interne și interna ționale”, a fost punctul de vedere exprimat de steliști.

Membrii CA vor fi cei care vor tranșa problema

Mircea Dușa, minstrul Apărării Naționale, a explicat pentru EVZ că reprezentanții Consiliului de Administrație al CS Steaua vor fi cei care vor decide ce se va întâmpla cu marca pe care au câștigat-o în urma hotărârii ÎCCJ. „Clubul Sportiv Steaua are personalitate juridică, așa că o decizie va fi lu-ată de membrii Consiliului de Administrație al clubului. Eu, ca ministru, nu am prea multe de spus pe această temă”, ne-a explicat ministrul Dușa.

Contactat de reporterii EVZ, Helmuth Duckadam, președintele de imagine al „militarilor”, s-a limitat să afirme: „Nu comentez, pentru că nu cunosc toate detaliile acestui caz. Nu știu ce înțelegeri sunt sau au fost între FC Steaua și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.”

Steaua fără nume. Gigi Becali nu vrea să negocieze pentru recuperarea brandului

Clubul Sportiv al Armatei deține marca echipei de fotbal, dar este foarte posibil ca acest cadou să fie inutil. Reprezentanții entității sportive pot să câștige o sumă importantă de bani, dacă Gigi Becali (foto) va plăti pentru recuperarea brandului sau pot să înființeze o nouă echipă de fotbal – Steaua.

„Nu e deloc afectat. Cumpără lemne pentru foc”

Cea de-a doua variantă este foarte puțin probabilă, pentru că ar înghiți sume imense de bani, de ordinul zecilor de milioane de euro, și este de presupus că fanii „militarilor”, estimați la aproximativ cinci milioane, nu se vor transfera emoțional la noua formație.

Pe de altă parte, un apropiat al lui Gigi Becali, care l-a vizitat ieri pe latifundiar la Penitenciarul Poarta Albă, ne-a spus că finanțatorul nu are de gând să se așeze la masa negocierilor pentru a discuta cu cei de la CS Steaua.

„Nu este deloc afectat de pierderea mărcii. Pe el îl interesează alte chestiuni. Acum ajută o femeie bătrână, fără posibilități, să iasă din iarnă. Îi cumpără lemne pentru foc, vrea să-i refacă acoperișul de la casă. Are alte treburi”, ne-a spus apropiatul latifundiarului. Altfel, Becali este conștient că cei de la Clubul Sportiv Steaua ar putea să ceară o sumă foarte mare de bani. Nu doar pentru folosirea mărcii, dar și pentru veniturile încasate în ultimii 10 ani din vânzarea produselor de marketing (tricouri, fulare, fanioane, etc).

Gheorghe Hagi, una dintre legendele Stelei, a spus că nu-și imaginează echipa fără culorile care au devenit celebre. „Nu văd Steaua fără culorile roşu şi albastru! «Steaua e o comoară, arată bine», asta i-am spus lui Gigi Becali în 2002. Conducătorii trebuie să se pună la masă şi să ajungă la un acord, pentru că e vorba despre un club care a făcut enorm pentru România”, a opinat „Regele”. El este convins că cele două părți vor ajunge la un acord. „Nu e bine pentru noi. Toate aceste complicaţii nu fac bine fotbalului românesc. Eu cred că se vor pune la masă şi, aşa cum a zis Duckadam, se vor pune de acord.”