Ion Rădoi, liderul sindicaliștilor de la metrou, a obținut o victorie importantă în instanţă în fața lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Angajații Metrorex, aproximativ 5.000, își vor menține salariile majorate cu 18%.
Curtea de Apel București a decis marți, definitiv, să respingă cererea Metrorex, de suspendare a majorării salariale de 18%, de care angajații beneficiază din data de 1 noiembrie 2020. Astfel, Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului, care pe data de 24 iunie a respins ca inadmisibilă cererea Metrorex pentru o Ordonanță Preșidențială.
Mărirea de 18% salariilor, la sfârşitul anului trecut, a fost acordată în plină pandemie, cu „măsluirea” datelor economice, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministrului Transporturilor.
Solutia dată de instanţă: „Respinge apelul, ca nefondat. Respinge cererea formulată de intimat referitoare la obligarea apelantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24.08.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe”, a decis Curtea de Apel București.
Ministrul Cătălin Drulă a declarat că majorarea a fost ilegală
Metrorex a cerut în instanță suspendarea majorării salariilor cu 18%, în urma unui raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor. Direcția din cadrul instituției conduse de către ministrul USR-PLUS, Cătălin Drulă, stabilise că majorarea a fost ilegală.
Tensiunile dintre Ion Rădoi și Cătălin Drulă continuă, la mai bine de jumătate de an de când ministrul USR-PLUS a preluat funcția. Sindicalistul Metrorex a blocat circulația trenurilor în urmă cu câteva luni, dar liderul formal de la Transporturi și-a luat revanșa după ce a închis mai multe spații comerciale din subteran. În acest moment, rămâne de văzut cum se va poziționa Drulă după cea mai recentă decizie a instanței.
În 2021, Ion Rădoi și Cătălin Drulă s-au amenințat în repetate rânduri. Primul a declarat că oficialul USR-PLUS are zilele numărate la Transporturi, iar ministrul s-a angajat că va pune punct „mafiei” dirijate de către Rădoi, informează b1tv.ro.
Ce salarii au angajații de la Metrorex
Directorii de departamente câștiga aproximativ 13.000 de lei net lunar, iar apoi în topul câștigurilor urmează șefii de birouri și șefii de serviciu care încasează, tot în mână, aproximativ 10.000 de lei pe lună. În această sumă intră un spor de tunel, de 3.092 de lei, și un spor de vechime-3.865 de lei.
Coborând nivelul, un șef de tură poate câștiga între 8.000 și 9.500 de lei pe lună. El încasează mai multe sporuri. Pe lângă cel de vechime, care variază între 1.862 de lei și 1.972 de lei și cel de tunel, care este între 2.979 de lei și 3.155 lei, el mai primește de la Metrorex un spor pentru condiții nocive de muncă, care pornește de la 745 de lei și ajunge la 789 de lei, și un spor pentru că lucrează în weekend-uri și sărbători legale. Sporul din urmă începe de la 745 de lei și ajunge la 3.380 de lei.
Șeful depoului încasează lunar 10.405 lei. El primește doar trei sporuri: de vechime (2.291 de lei), de tunel (3.710 lei) și de muncă în condiții nocive, pentru că lucrează în subteran (1.091 lei).
Casiera de la metrou are un salariu între 3.700 de lei si 5.500 de lei, în funcție de vechime. Șoferii angajați câștigă în jur de 4.400 de lei, primind si sporurile de vechime si de tune l- în condițiile în care mașina circulă pe șosea, nu pe șine. La fel și un traducător- prevăzut în organigrama Metrorex, 6.599 de lei, cu spor de tunel inclus.
Inginerii câștigă la metrou 7.421 de lei, cu un spor de vechime de 2.219 lei și un spor de tunel de 1.775 de lei. Un tehnician are un salariu lunar net 5.561 de lei, incluzând sporul de vechime, de 1.665 de lei, și cel de tunel, de 1.332 de lei. Un tinichigiu ia în mână peste 5.000 de lei, cu cinci sporuri incluse, potrivit stirileprotv.
Reacţie fulminantă a deputatului Marin Mina: O nouă dovadă că Drula de la Transporturi este CATASTROFĂ!