Ministrul de externe turc atrage atenția asupra riscului unui război global, după întâlnirile cu Rusia și China

Turcia. Sursa foto: Wikipedia

Ministrul de externe din Turcia, Hakan Fidan, a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui conflict global după întâlnirile sale în China și Rusia.

În acest context, ministrul a exprimat interesul Turciei de a se apropia de statele membre ale BRICS.

Turcia trage un semnal de alarmă cu privire la un război mondial

În timp ce discuta despre vizitele recente în China și Rusia, ministrul de externe a remarcat o creștere a tensiunilor globale care ar putea intensifica conflictele armate existente.

De asemenea, el a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea izbucnirii unui al Treilea Război Mondial.

„Cred că lumea trebuie să ia în serios acest scenariu, această ameninţare. China, Rusia, Coreea şi Iranul trec de la statutul de simpli parteneri de dialog la o solidaritate şi un parteneriat mai structurale. Acesta este, desigur, un efect generalizat cauzat de războiul (în Ucraina)”, a subliniat şeful diplomaţiei din Turcia.

Ministrul turc a subliniat și potențialul crescut al distrugerii cauzate de armele folosite în conflictul generat de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

China și Rusia. Sursa foto: Administratia Prezidentiala Rusa

Ministrul a reamintit de amenințările Rusiei cu bombele nucleare

Totodată, ministrul turc a subliniat faptul că Rusia a sugerat posibilitatea utilizării bombelor nucleare.

„Atât timp cât războiul continuă, acest risc va persista. Nu există scăpare, întrucât ambele părţi vor fi forţate să folosească arme mai sofisticate şi mai diferite, precum şi metode care schimbă regula jocului pentru a-şi provoca mai mult rău una alteia.

Totul este în joc şi, prin urmare, odată ce 'proxy' vor intra în joc, există posibilitatea ca această scânteie să se răspândească şi în alte zone”, a mai transmis ministrul.

În contrast, ministrul turc al afacerilor externe a confirmat că Turcia se află în discuții cu BRICS, o asociație formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

El a exprimat opinia că această colaborare are potențialul de a aduce beneficii considerabile în cazul în care ar fi structurată și instituționalizată într-un mod similar Uniunii Europene.

BRICS. Sursa foto: brici.org

Turcia vrea să devină membru al Uniunii Europene

Discuțiile Turciei cu BRICS sunt în desfășurare, a subliniat ministrul.

El a evidențiat că Rusia și China sunt deja principalii parteneri comerciali ai Turciei.  Cu toate acestea, ministrul de externe din Turcia a precizat că această apropiere nu marchează o schimbare în politica externă a Turciei, stat membru NATO care aspiră să devină membru al Uniunii Europene.

În comparație cu G7, care include cele șapte mari puteri economice occidentale, Fidan a subliniat că BRICS, care include și Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia, nu dispune în prezent de „un cadru structural fundamental”, potrivit Agerpres.