Ministrul de Externe Mihai Popșoi la Summit-ul NATO din Washington

Ministrul de Externe Mihai Popșoi la Summit-ul NATO din Washington

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, va efectua, în perioada 9-11 iulie, o vizită de lucru la Washington, capitala Statelor Unite ale Americii, pentru a participa la Summit-ul aniversar al NATO.

Mihai Popșoi la Summitul de la Washington

Politicianul va lua parte la evenimentele dedicate celei de-a 75-a aniversări de la crearea Alianței Nord-Atlantice, unde va ține un discurs în cadrul forumului „Parteneriatele NATO”, invitat fiind de Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

Totodată, Mihai Poșoi va avea întâlniri cu omologi și oficiali din țările membre NATO și țări partenere ale alianței.

Interesul național al Republicii Moldova pentru consolidarea parteneriatului tradițional și credibil cu Alianța Nord-Atlantică, va fi adus în discuție în cadrul acestor întrevederi. Tot aici vor fi aduse în discuție și condițiile unui mediu internațional de securitate în continuă transformare, a anunțat ministrul moldovean de Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acestea au fost supuse unor crize geopolitice din regiune și din lume, afectând reformele democratice în domeniul rezilienței naționale. „În 2024, Republica Moldova marchează 30 de ani de la stabilirea parteneriatului cu Alianța Nord-Atlantică și 10 ani de la lansarea participării țării noastre la operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo” spune Mihai Popșoi în postarea de pe Facebook.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

32 de ani de parteneriat Republica Moldova -NATO

Relațiile dintre Republica Moldova și NATO există de 32 de ani. Calendarul apropierii fostei republici sovietice de Alianța Nord-Atlantică a avut următoarele repere:

  • 1992 - aderarea Moldovei la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic;
  • 1994 - aderarea la programul Parteneriatului pentru Pace (PfP)
  • 1997 - aderarea la Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic, care reunește toate țările Aliate și partenere din zona euro-atlantică
  • 2006 - moldova adoptă primul Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului pentru o durată de doi ani.
  • 2014 - asistența acordată Moldovei prin noua Inițiativă de Consolidare a Capacității de Apărare și din Domeniile de Securitate Conexe (DCB), acordară la Summitul NATO din Țara Galilor și contribuirea cu trupe la operațiunile de menținere a păcii din Kosovo (KFOR)
  • 2015 -  s-a convenit asupra unui pachet de măsuri specifice
  • 2017 - inaugurarea Oficiul de legătură NATO pentru promovarea cooperării practice și facilitarea sprijinului în realizarea reformelor țării, la Chișinău
  • 2022 - Summitul NATO de la Madrid, Spania, are ca rezultat  sprijinul oferit partenerilor, inclusiv pentru Moldova, pentru a-i ajuta să își consolideze capacitățile și să își întărească reziliența
  • 2023 - Pachetul DCB Consolidat a fost aprobat de miniștrii Apărării NATO

Datorită relațiilor permanente dintre Republica Moldova și Alianța Nord Atlantică, Rusia este nevoită să se conformeze obligațiilor sale internaționale,referindu-ne aici la respectarea integrității teritoriale și la dreptul acestora de a-și alege propriile acorduri de securitate.