Evenimentul Zilei > International > Ministrul de externe din Taiwan: „Trebuie să ne pregătim de război cu China”
Ministrul de externe din Taiwan: „Trebuie să ne pregătim de război cu China”

Ministrul de externe din Taiwan: „Trebuie să ne pregătim de război cu China”

Creșterea măsurilor de intimidare militară ale Chinei arată Taiwanului că trebuie să se pregătească pentru un posibil conflict militar, a declarat într-un interviu pentru CNN Joseph Wu, ministrul de externe al insulei aut.

Avertismentul ministrului vine la o săptămână după ce autoritățile din insulă au raportat un raid al avioanelor chnezești. Este cea mai mare incursiune întreprinsă de avioane militare chineze în așa-numita Zonă de Identificare a Apărării Antiaeriene taiwaneze (ADIZ).

În operațiune au fost angajate 28 de aparate chineze, inclusiv unele cu capacitea de a transporta arme nucleare. Chiar dacă nu s-a soldat cu încălcarea spațiului aerian, gestul a fost perceput la Taipei ca o etalare a forței militare a Chinei.

„Dacă suntem atacați, luptăm până în cea din urmă zi. În calitate de decidenți, nu putem risca, trebuie să fim pregătiți. Când guvernul chinez spune că nu renunță la forță și desfășoară exerciții militare în jurul Taiwanului, am face bine să credem că este adevărat”, a spus ministrul.

În funcție din 2018,Wu  a fost acuzat de Beijing că este un „separatist fanatic”, după ce a spus într-o conferință de presă că Taiwanul va lupta „până în cea din urmă zi” dacă va fi atacat de China.

Zhu Fenglian, o purtătoare de cuvânt a Biroului chinez pentru Relații cu Taiwanul, a spus: „Joseph Wu a evocat în mod repetat și cu aroganță independența Taiwanului. Vom face tot ce este necesar pentru a pedepsi cu severitate, pe viață, asemenea partizani fanatici ai independenței”.

În context, ministrul taiwanez s-a declarat „onorat” să fie vizat de autoritățile comuniste de la Beijing.

„Regimul autoritar nu poate tolera adevărul. Nu mă îngrijorează dacă (Beijingul) spune în continuare că vrea să mă urmărească pentru tot restul vieții”, a menționat el în interviul pentru CNN.

Ministru taiwanez de externe: „Trebuie să ne angajam într-o confruntare asimetrică”. Joseph Wu a mai acuzat China că, în afara provocărilor cu avioane militare, apelează la război hibrid pentru a submina încrederea în democrație.

Potrivit ministrului, Beijingul sprijină dezinformările legate de numărul morților de COVID în Taiwan și răspândește zvonuri conform cărora SUA preferă să vaccineze animalele de casă, în loc să trimită mai multe vaccinuri în insulă. SUA au donat recent 2,5 milioane de doze de vaccin Moderna autorităților de la Taipei.

„Este autoritarismul chinez care încearcă să-și extindă influența…dincolo de granițe și chiar în emisfera vestică. Trebuie să ne angajăm într-o confruntare asimetrică, astfel încât China să înțeleagă că va trebui să plătească un preț dacă lansează un război împotriva Taiwanului”, a concluzionat Joseph Wu, care spune că Beijingul are cheltuieli militare de 15 ori peste bugetul alocat de guvernul de la Taipei pentru apărare.

China revendică Taiwan

Naționaliștii chinezi, înfrânți în urma războiului civil din urmă cu mai bine de șapte decenii au fugit la Taipei. De atunci China continentală și Taiwanul au fost guvernate separat.

Autoritățile comuniste susțin în continuare că Taiwan este, de drept, o parte inseparabilă a teritoriului național chinez. Taiwanul este un teritoriu insular autoguvernat cu o populație de 24 de milioane de oameni.

În urmă cu aproape 30 de ani, a fost instituit un status quo fragil, când reprezentanți ai Chinei continentale și naționaliștii la putere în Taiwan au convenit că există „o singură Chină”, dar au rămas în divergență privind legitimitatea guvernelor de la Beijing, respectiv Taipei.

Acordul, cunoscut drept „consensul” din 1992, a permis schimburile comerciale în strâmtoarea Taiwan.

Dar în 2019, președintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului să accepte o reunificare pașnică cu China continentală totodată refuzând să excludă utilizarea forței pentru a obține reunificarea.

Astfel, amenințarea militară chineză rămâne o constantă a vieții în Taiwan.