Ministrul de Externe a tras concluziile după Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova: „Țara are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată”

Ministrul de Externe a tras concluziile după Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova: „Țara are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată” sursa foto. Twitter

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova demonstrează că această ţară are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată. Este declarația ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a prezidat, alături de omologii din Franţa şi Germania cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Paris, iar participanții au abordat cele mai presante probleme cu care se confruntă această țară.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a tras concluziile discuțiilor din cadrul Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Oficialul român a precizat că au fost abordate cele mai presante probleme cu care se confruntă puterea de la Chișinău.

„Co-prezidând astăzi cea de-a 3-a Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova am abordat cele mai presante probleme cu care se confruntă Republica Moldova, în special criza energetică cauzată de armonizarea resurselor de gaze de către Rusia și alte provocări economice. Împărtășim ambiția de a mobiliza sprijin suplimentar.

Astfel, ne-am concentrat asupra mijloacelor politice, financiare și tehnice pentru a oferi guvernului Moldovei și oamenilor săi, instrumente pentru a depăși provocările actuale și pentru a spori rezistența la amenințările hibride, inclusiv. ca parte a traseului decisiv, bazat pe reformă și durabil al Republicii Moldova către Uniunea Europeană”, a scris ministrul de externe român într-o postare pe contul de Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, de la Paris, ministrul Aurescu a declarat că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova demonstrează că această ţară are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată.

Subiectele abordate la reuniunea de la Paris

Bogdan Aurescu a afirmat că, în ultima perioadă, Chişinăul a fost supus mai multor presiuni, menite să abată țara de la cursul său pro-european. Totodată, a mai arătat el, războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a avut un efect profund asupra Republicii Moldova.

„Ţara s-a confruntat cu provocări de natură economică, umanitară şi de securitate de o amploare fără precedent, iar, în aceste momente critice, cetăţenii şi autorităţile au dovedit o solidaritate impresionantă cu Ucraina şi refugiaţii ucraineni. Republica Moldova este candidată la aderarea la UE, un obiectiv pe care România l-a susţinut puternic de-a lungul ultimilor ani. Cu susţinerea activă a preşedintelui Maia Sandu şi a Parlamentului, Guvernul de la Chişinău dă dovadă de un leadership remarcabil în implementarea unei agende ambiţioase, sustenabile, democratice, pro-europene şi reformatoare”, a spus şeful diplomaţiei române.

Republica Moldova sub presiunea Rusia

Ministrul a adăugat că Republica Moldova este una dintre ţările care au cel mai mult de suferit din cauza războiului pe care îl duce Rusia împotriva Ucrainei. Ţara se confruntă cu o severă criză energetică, iar cetăţenii suferă costurilor foarte mari. Mai mult, a atras atenția, Republica Moldova este vizată şi de multe tentative hibride de destabilizare. În acest context, ministrul a reamintit că România furnizează Republicii Moldova între 80% şi 90% din necesarul de electricitate.

„Energia a ocupat un loc important pe agenda discuţiilor de astăzi. Au fost prezentate idei valoroase, am încercat să vedem cum putem eficientiza eforturile noastre folosind Platforma de Sprijin pentru a ajuta Republica Moldova să devină independentă din punct de vedere energetic, să îşi consolideze economia, statul de drept şi să modernizeze adminstraţia”, a transmis Bogdan Aurescu.