Ministrul Culturii face lumină în scandalul taxei pentru filmele online. „Scopul este să inducă nesiguranţa în rândul românilor”

Ministrul Culturii face lumină în scandalul taxei pentru filmele online. „Scopul este să inducă nesiguranţa în rândul românilor” Sursa foto. EVZ

Taxa pe care Guvernul intenționează să o introducă pentru filmele online nu va influenţa abonamentul pe care îl plătesc cetăţenii platformelor de streaming.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu îl acuză pe deputatul USR Claudiu Năsui de dezinformare legat de introducerea unei noi taxe pentru filmele online. Năsui a afirmat că o nouă taxă care se dorește impusă platformelor de difuzare a filmelor online se va regăsi în abonamentul plătit de cetățeni.

Bogdan Gheorghiu susține că această taxă nu va influenţa abonamentul pe care îl plătesc cetăţenii. Aceasta, a spus ministrul, deoarece platformele online îşi stabilesc politicile la nivel global.

„În urma dezinformării apărute în spaţiul public, aş dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui (USR) l-a coordonat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent şi până la 5 aprilie şi a fost prezentat în primă lectură, în şedinţă de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcţia de ministru”, a precizat Bogdan Gheorghiu într-o declarație de presă.

sursa: Arhiva EVZ

Taxa a fost redusă în Parlament la 2%

Potrivit spuselor ministrului Culturii, cuantumul de 4% al acestei contribuţii a fost propus de Alianţa Producătorilor de Film. Banii, a precizat ministrul, ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanţare a producţiei de film românesc. Ca urmare a dialogului cu platformele online şi cu producătorii români de filme, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor procentul a fost diminuat la 2%.

„Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre şi-au modificat deja legislaţia şi au stabilit plafoane variind între 1% şi 5% cuantumul contribuţiei, cum este cazul Franţei. Nu am văzut să crească preţul abonamentului în niciuna dintre aceste ţări.

În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susţinut modificarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale în direcţia posibilităţii statelor membre de a creşte fondurile cinematografice cu această contribuţie a actanţilor online. Concluzia este că unii, chiar dacă ştiu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranţa în rândul românilor”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Sursa foto: EVZ

Afirmațiile lui Claudiu Năsui despre noua taxă

Precizările ministrului Bogdan Gheorghiu vin după ce Claudiu Năsui a acuzat că guvernul pregătește o nouă taxă de 4% pentru platformele de streaming. Și, de asemenea, a mai precizat el o altă taxă de 3% va fi impus 3% pe preţul filmelor descărcate contra cost.

„O să ne spună Guvernul că este vorba de o obligaţie impusă de o directivă europeană. E fals. Claudiu Năsui a verificat. Directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar Guvernul României alege să o impună. În peste 10 ţări din Europa, taxa aceasta nu există. În alte ţări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1,5%. Cumva, Guvernul Cîţu consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a USR.

Claudiu Năsui a mai afirmat că banii pentru această taxă vor veni de la clienţii care plătesc şi vor merge către „netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Naţional de Cinematografie, care se află în vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro”.