Evenimentul Zilei > Monden > Cel mai profitabil film din istorie e un horror. Chiar și rudele i-au crezut morți pe actori. Escrocheria care a adus sute de milioane
Cel mai profitabil film din istorie e un horror. Chiar și rudele i-au crezut morți pe actori. Escrocheria care a adus sute de milioane

Cel mai profitabil film din istorie e un horror. Chiar și rudele i-au crezut morți pe actori. Escrocheria care a adus sute de milioane

O idee genială avută de realizatorii unui film independent, din anul 1999, a făcut din „The Blair Witch Project” cel mai profitabil film din istoria cinematografiei.

Cinematografia a cunoscut de-a lungul timpului adevărate capodopere, care au fost văzute de miliarde de oameni. Multe dintre filmele de mare succes au avut la bază bugete pe măsură. Fie că a fost vorba despre „Pe aripile vântului” (1940), „Star Wars” (1997), „Titanic” (1997) sau Avatar (2009).

„The Blair Witch Project”, cel mai profitabil film din istorie

Dar, din punct de vedere al raportului bani investiți / încasări, cel mai bine stă o producție din anul 1999, care nu s-a bucurat de foarte mare popularitate în cinematografe. Este vorba despre „The Blair Witch Project” (Proiectul Vrăjitoarea). Este considerat și astăzi unul dintre cele mai captivante filme din genul horror.

Trei studenți la un Institut de Artă și Cinematografie dispar după ce călătoresc într-o pădure din Maryland pentru a filma un documentar despre legenda locală Blair Witch, lăsând în urmă doar înregistrările lor. Ăsta este subiectul acestui film, care s-a bucurat de un mare succes financiar. Daniel Myrick și  Eduardo Sanchez au regizat pelicula, iar Heather Donahue, Michael C. Williams și Joshua Leonard sunt actorii din rolurile principale.

Realizatorii filmului au apelat la un „artificiu” rar întâlnit în cinematografie până la acea vreme. La finalul filmului apare mesajul „Mulțumim familiilor victimelor pentru că ne-au pus la dispoziție materialul video”. Bineînțeles, spectatorii intrau în această controversă și se întrebau dacă evenimentele din film chiar au fost reale. Filmările sunt făcute cu o cameră de mână, de amatori, lucru neobișnuit atunci. Se numește „found footage” (filmare găsită). Iar actorii erau necunoscuți publicului larg. Producția a fost una independentă!

Bugetul a atins maximum suma de 500.000 de dolari

Fără mesajul de la final, un truc incorect, dar extrem de eficient, „Proiectul Vrăjitoarea” ar fi rămas doar un film horror bun și atât. „Blair Witch” a presupus o cheltuială inițială de 35.000 de dolari – dar aceasta a fost doar pentru filmări.

Bugetul real a fost de peste 200.000 de dolari. A crescut până la 500.000 de dolari). Artisan Entertainment a cumpărat filmul pentru puțin peste 1 milion de dolari și, după o cheltuială de marketing considerabilă, între 6 și 8 milioane de dolari numai pe plan intern, a obținut 249 de milioane de dolari la nivel global. În timpul campaniei s-a indus ideea că filmările au fost reale.

 

sursa: youtube

„Oamenii au crezut cu siguranță că filmul este real. Chiar și oamenii care îmi cunoșteau familia pe atunci”, povestea Michael C. Williams, unul dintre actori, în anul 2019.

Și rudele actorilor au crezut că aceștia au murit

Williams a explicat cum rudele sale au început să primească mesaje de condoleanțe de la prieteni care au văzut filmul și care au crezut cu adevărat că a avut o soartă sumbră în pădurile din Maryland.

„Cred că, probabil, am enervat o mulțime de oameni”, și-a amintit Williams despre reacțiile publicului, după ce a fost dezvăluit adevărul. „Dar imaginează-ți cum ar fi să enervezi oamenii când află că ești în viață! Sunt supărați din cauza asta. Este ciudat”.

Chiar și după ce creatorii și starurile filmului au recunoscut că nu a fost real, zvonurile privind moartea actorilor au persistat.

 

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: