Ministrul chinez de externe, siderat la auzul declaraţiilor fierbinţi venite din partea omologului thailandez

Ministrul chinez de externe, siderat la auzul declaraţiilor fierbinţi venite din partea omologului thailandez

Pe măsură ce relaţiile dintre Thailanda şi ţările occidentale devin tensionate după lovitura de stat din 2014, junta militară de la Bangkok se gudură pe lângă China.

"Dacă aş fi femeie, m-aş îndrăgosti de excelenţa sa, ministrul chinez de externe, Wang Yi”, a declarat şeful diplomaţiei thailandeze, generalul Tanasak Patimapragorn, în cursul unei conferinţe de presă la Kuala Lumpur, unde se desfăşoară mai multe reuniuni ministeriale ale ţărilor din Asia de Sud-Est şi marilor puteri, scrie Agerpres.  Ministrul chinez a rămas siderat. În hohotele de râs ale asistenţei.

"În prezent, considerăm că este cel mai bun moment al relaţiei noastre. Mai ales pentru contactul meu personal cu ministrul Wang Yi, cineva foarte drăguţ şi foarte politicos", a continuat cel mai înalt gradat thailandez devenit ministru, într-o engleză ezitantă.

Răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist cu privire la legăturile dintre Beijing şi Bangkok, el a afirmat că acestea datează de "o mie de ani".

"Suntem atât de apropiaţi, suntem mai mult decât prieteni, suntem verişori cu o lungă istorie comună", s-a ambalat generalul, oferindu-i un cadou omologului său de la Beijing, după care l-a îmbrăţişat.

China, care a trimis generaţii de imigranţi în Thailanda, are de câteva decenii legături culturale şi economice foarte strânse cu acest regat din Asia de Sud-Est.

Cele două guverne s-au apropiat mult după lovitura de stat militară din mai 2014 de la Bangkok, cu o serie de vizite diplomatice.

În schimb, relaţiile devin tensionate cu Occidentul, în frunte cu Statele Unite, care întreţin o alianţă militară cu Thailanda, moştenire a Războiului Rece şi a luptei din Asia împotriva comunismului.

Washingtonul cere sistematic revenirea la un regim democratic la Bangkok şi a suspendat o mică parte din asistenţa sa militară.