Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, la baza Mihail Kogălniceanu: “Piloții români și britanici protejează cerul Mării Negre împotriva amenințării persistente a agresiunii ruse”

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, la baza Mihail Kogălniceanu: “Piloții români și britanici protejează cerul Mării Negre împotriva amenințării persistente a agresiunii ruse”

Piloții și personalul tehnic al celor patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii care execută misiuni de poliție aeriană împreună cu piloții români au fost vizitați de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și ministrul britanic al Apărării, sir Michael Fallon. Oficialul britanic a dat asigurări ferme că deși Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, va continua să asigure securitatea continentului.

Cei doi miniștri au stat puțin la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, suficient cât să se vadă și să îi felicite pe piloții români și englezi. Avioanele Typhoon dar și patru F16 și două Mig21 LanceR au demonstrat, zburând deasupra aeroportului militar. Într-un discurs de patru minute, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a mulțumit militarilor români și englezi, impresionat de “deosebita lor iscusință în a proteja cerul Mării Negre  împotriva amenințării persistente a agresiunii ruse”.

 Sir Michael Fallon a pomenit de prezența trupelor britanice și pe terestru, la exercițiul Noble Jump de la Cincu dar și de forțele britanice care se antrenează în Letonia și Lituania și oferă suport în Estonia și Polonia. Iar prezența trupelor britanice în Europa este un “semnal puternic de continuare a angajamentuliui nostru  pentru securitatea europeană, și deși vom ieși din UE, vom continua să asigurăm securitatea continentului”. În al doilea rând, ministrul Fallon și-a reafirmat, astăzi, la Mihail Kogălniceanu, “încă odată, suportul Regatului Unit al Marii Britanii  pentru NATO, roca de bază a apărării noastre”. 

Ministrul român al Apărării, Gabriel Leș, a explicat, la rândul lui, că “intensificarea exercițiilor militare este parte a răspunsului la deteriorarea situației de securitate. Devenită deosebit de fluidă și de complexă, caracterizată de provocări și acțiuni hibride. În acest context, ca aliați NATO, ne instruim împreună și creștem operabilitatea pentru a ne asigura că vom fi în măsură să facem față oricărei potențiale agresiuni sau amenințări la adresa aliaților sau a membrilor săi”.

Gabriel Leș a vorbit și despre un angajament comun și puternic referindu-se la contribuția  Marii Britanii în acest an “la întărirea prezenței aliate pe segmentul sudic al flancului estic, în toate domeniile operaționale: terestru - peste o mie de militari în cadrul exercițiului Noble Jump, aerian - prezența de aici, la baza de la Mihail Kogălniceanu a detașamentului de avioane de luptă Eurofighter Typhoon, și maritim - prin dislocarea în Marea Neagră a distrugătorului de clasă T45 (HMS Daring - n.r.), una dintre cele mai performate nave de luptă din înzestrarea NATO, reflectă excelenta noastră cooperare”.