Cu doar câteva ceasuri rămase până la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, ministrul de Externe al României face precizări importante.
Bogdan Aurescu explică în ce măsură vor fi afectați românii din Regat și ce trebuie ei să facă de acum înainte ca să evite problemele. Înainte de orice, șeful diplomației de la București dă asigurări că Londra are toată deschiderea pentru a-i ajuta atât pe români, cât și pe ceilalți cetățeni europeni aflați la muncă în Regat.
În acest sens, afirmă Bogdan Aurescu, „cetățenii români care se găsesc pe teritoriul Regatului Unit sau cei care vin chiar de mâine pot să solicite, prin înregistrarea în acel EU Settlement Scheme, acest regim de rezident temporar sau rezident permanent - pre-settled sau settled status. Cu alte cuvinte, dacă ai deja cinci ani de reședință pe teritoriul Regatului Unit, poți să soliciți acest statut de settled, deci de rezident permanent!”.
Din cele spuse de ministrul de Externe, documentele se pot depune „până la 30 iunie 2021, iar în cazul în care nu ai un astfel de interval de timp de cinci ani, deci ai mai puțin de cinci ani pe teritoriul Marii Britanii, poți să soliciți statutul de pre-settled, adică de rezident temporar, urmând ca atunci când vei împlini cei cinci ani să poți să aplici pentru settled status”.
Cine poate beneficia de acest regim? „Se aplică și membrilor de familie, și ei se bucură de același regim dacă se află pe teritoriul Regatului Unit și la rândul lor trebuie să facă demersul acesta de a solicita acest statut”, spune Aurescu.
Cu alte cuvinte, „nu există niciun motiv de îngrijorare, niciun motiv de panică!”. În ceea ce-i privește pe turiști, aceștia „nu au nevoie de viză, nu au nevoie de proceduri suplimentare față de cele pe care le puteau îndeplini chiar și astăzi, când Marea Britanie încă se află în Uniunea Europeană”. În viitorul apropiat vor urma negocieri între UE și Regatul Unit pentru reglementarea relațiilor post-Brexit.
Câți români sunt în Marea Britanie
Oficial, numărul românilor aflați la muncă în Marea Britanie se ridică la 435.700, conform datelor furnizate de Londra. Însă ministrul Bogdan Aurescu este convins că cifra reală e mult mai mare.
„În ce privește numărul de cetățeni români care au aplicat deja pentru pre-settled sau settled status, datele care sunt disponibile pentru 1 ianuarie indică cifra de 435.700 de cetățeni români. Asta, dintr-un total de - conform autorităților britanice - 457.000 de cetățeni români care s-ar afla pe teritoriul Regatului Unit. Informațiile pe care Ambasada României la Londra le are ne duc, însă, spre un număr de aproximativ 600.000 de cetățeni români care se află în Regatul Unit”.
Londra dă asigurări că nu va pune bețe-n roate cetățenilor europeni
În direct la Radio România Actualități, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că are asigurări date de partea britanică referitoare la siguranța cetățenilor români prezenți în Regat.
Londra nu va pune bețe-n roate europenilor, spune Bogdan Aurescu: „Am vorbit la telefon cu Christopher Pincher, care este ministru de stat pentru Europa și Americi din Ministerul de Externe britanic. Mi-a confirmat că există toate disponibilitatea autorităților britanice de a procesa cât se poate de flexibil, de ușor, de eficient cererile pentru pre-settled sau settled status. Din totalul de solicitări pe care nu doar cetățenii români le-au făcut, ci și alte categorii, doar șase au fost respinse, din rațiuni legate de dosar penal, de infracțiuni comise de către persoanele respective anterior”.