Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, transmite, joi, 30 iunie, că decizia NATO de a suplimenta numărul de soldați ai statelor aliate în țara noastră reprezintă o acțiune benefică intereselor de securitate ale României. Asta pentru că, în caz de atac venit din partea unui stat terț, trupele NATO din România vor asigura primul răspuns la agresiune.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe român, spune că reuniunile din cadrul Summitului de la Madrid au vizat suplimentarea trupelor NATO pe teritoriul României, pentru a fi consolidată apărarea pe Flancul de Est.
Summitul de la Madrid, în favoarea intereselor României, spune ministrul Bogdan Aurescu
„Este [n.a sporirea trupelor pe teritoriul României în viitorul apropiat] una dintre deciziile cele mai importante pe care acest Summit le-a luat și este, evident, în favoarea intereselor de securitate ale României.
După cum știți, noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare și de apărare pe Flancul Estic. Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea și pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăși, am obținut-o la Summitul din 24 martie, și anume crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce privește Flancul Estic. Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”, spune ministrul Bogdan Aurescu.
România, în prima linie în caz de agresiune militară, declară ministrul de Externe
Oficialul român vorbește și despre batalionul care formează Grupul de Luptă, ce va fi transformat într-o brigadă de luptă, dacă autoritățile din domeniul militar vor considera că acest lucru este de necesitate.
„Foarte important este faptul că noua concepție privind consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic este însoțită și de măsuri care eficientizează această postură. În primul rând, e vorba despre alocarea de forțe precise, care vor întări prezența de pe teritoriu în cazul în care va fi necesar. Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terț, atunci forțele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forțe care sunt deja alocate pentru țara respectivă vor veni în sprijinul acestei activități de apărare de pe teritoriul respectiv.
De asemenea, este prevăzută în deciziile Summitului și decizia de repoziționare de echipamente și de muniție pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă. În ceea ce privește detaliile exacte - în cât timp va avea loc această desfășurare, ce înseamnă nivelul de forțe de întărire sau de reîntărire, care vor fi repoziționările de echipamente și de muniție - acestea vor fi stabilite în perioada următoare de autoritățile militare. E foarte important că avem o nouă concepție, care transformă în mod fundamental postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic și o face mai eficientă”, spune ministrul de Externe român.
Preocupări pentru investiții în apărarea navală la Summitul de la Madrid
Bogdan Aurescu vorbește și despre documentul intitulat „Declarația Summitului”, care conține un termen-cheie, anume „Forward Defense”, adică „apărare înaintată”.
„Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspirație pe care și noi, și alți aliați de pe Flancul Estic am susținut-o și în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluțiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic.
Există sarcini care au fost trasate autorităților militare de a dezvolta în continuare concepția Alianței cu privire la apărarea în domeniul naval. Vom vedea, în funcție de ceea ce vor reuși să producă autoritățile militare ale NATO, care va fi rezultatul acestei analize. Dar există în continuare o preocupare în acest sens, așa cum există deja decizii care au fost luate și în ceea ce privește componenta aeriană a apărării pe Flancul Estic”, mai spune ministrul Aurescu.
Marea Neagră, în centrul acțiunilor belicoase ale Federației Ruse
Bogdan Aurescu spune că vor fi alocate resurse financiare suplimentare pentru investiții militare la Marea Neagră, timp de zece ani de acum încolo.
„Marea Neagră este folosită activ de Federația Rusă pentru atacarea Ucrainei și, evident, pentru deteriorarea situației de securitate nu doar în regiune, ci și în întregul spațiu euroatlantic. Prin urmare, faptul că Marea Neagră, alături de Balcanii de Vest, alături și de alte regiuni, este considerată a fi o zonă de importanță strategică pentru Alianța Nord-Atlantică, în chiar Conceptul Strategic al Alianței, de asemenea, faptul că Marea Neagră este menționată la acel paragraf din noul Concept Strategic care se referă la descrierea situației de securitate este o abordare foarte realistă, foarte pragmatică, așa cum am cerut și noi, a mediului de securitate internațional actual.
Asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni. Asta înseamnă că vor fi alocate în viitor mai multe resurse, va fi acordat un loc central în tot ceea ce înseamnă proiecția strategică a Alianței Nord-Atlantice în perioada celor zece ani de aici înainte, în care noul Concept Strategic va funcționa”, conchide Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, conform Mediafax.