NATO va anunța la summit o mai mare colaborare cu Mauritania pentru flancul sudic

NATO va anunța la summit o mai mare colaborare cu Mauritania pentru flancul sudic sursa foto. Twitter

Aceasta este decizia "foarte importantă" pe care secretarul general al Alianței a anunțat-o la sosirea sa.

La sosirea sa la summitul de la Madrid de la Ifema, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Alianța se pregătește să facă un anunț decisiv privind flancul sudic și terorism, una dintre problemele asupra cărora președintele Guvernul, Pedro Sánchez și Regele au avut mai multă influență în discursurile lor de ieri în cadrul întâlnirii, scrie Esteban Villarejo în ABC.

Acest anunț va fi legat de Mauritania, țară africană cu care Alianța intenționează să-și aprofundeze colaborarea, problemă care va fi discutată în cadrul întâlnirii șefilor de stat și de guvern. Această schimbare de 360 ​​de grade - care nu doar răspunde la amenințările de pe flancul estic - este una dintre cerințele Spaniei.

În plus, ministrul de Externe al Mauritaniei va participa în această seară la cina organizată de ministrul José Manuel Albares cu ocazia Summitului de la Madrid cu colegii din NATO și din alte țări partenere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu o dimensiune de două ori mai mare decât Spania și doar 4,6 milioane de locuitori, Mauritania împarte o graniță de 2.237 de kilometri cu Mali, unul dintre focarele instabilității jihadiste și ale noii prezențe a Rusiei în regiune. Alianța Atlantică reamintește că Mauritania a participat deja la cinci inițiative de securitate și apărare cu NATO din 2011.

Stoltenberg a mai subliniat că summitul va fi "istoric", subliniind că se desfășoară "în cea mai gravă criză de securitate cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial".

Norvegianul a reafirmat că Alianța va înfrunta într-un mod unitar "toate amenințările" cu care se confruntă, subliniind că "va fi un summit istoric" în care urmează să "aprobe un nou concept strategic" . "Ne vom exprima sprijinul pentru Ucraina", a reiterat el.

Secretarul general, care a considerat că "China reprezintă o provocare pentru valorile și ideile noastre", a subliniat că lumea s-a schimbat foarte mult din 2010, când a fost aprobat conceptul strategic anterior al NATO, într-un moment în care relațiile cu Rusia nu ajunseseră la gradul de deteriorare și, în cele din urmă, de ruptură, în care se află acum.

"Liderii vor lua o decizie istorică, invitând Suedia și Finlanda să devină membre NATO", a adăugat el, referindu-se la acordul istoric încheiat ieri cu Turcia, care permite deblocarea negocierilor pentru ca cele două țări nordice să se alăture Alianţei. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)