Ministrul apărării, Mihai Fifor merge la BERĂRIE de Ziua Armatei României

Ministrul apărării, Mihai Fifor merge la BERĂRIE de Ziua Armatei României

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va participa miercuri, 25 octombrie, la manifestările organizate de Ziua Armatei României. La finalul unei zi în care va trece pe la Păuliș și Carei, oficialul Ministerului Apărării Naționale va fi prezent, în București, la Berăria H, acolo unde va avea loc un concert al Muzicii Reprezentative a Armatei. Vă prezentăm programul zilei în care militarii români sărbătoresc 73 de ani de când a fost eliberată ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei.

Ministrul apărării Mihai Fifor va fi prezent, începând cu ora 8.30, la ceremonia militară de depunere de coroane de flori de la Monumentul Eroilor din Păuliș, județul Arad, iar de la ora 11.30, la manifestările de la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, din Carei, județul Satu Mare.

Ministerul Apărării Naționale transmite că, în București, ministrul apărării naţionale va participa, începând cu ora 15.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol, la o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane de flori, la ceremonia de schimbare a gărzii la Mormânt și la depunerea jurământului militar de către studenți și cursanți din instituții militare de învățământ.

De la ora ora 17.00, va participa la videoconferinţa cu militarii români aflaţi în teatrele de operaţii, ce va avea loc la sediul instituției militare, iar de la ora 21.45, va asista la un concert al  Muzicii Reprezentative a M.Ap.N. desfășurat la Berăria H, din Parcul Herăstrău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Activități dedicate Zilei Armatei României organizate miercuri, 25 octombrie

 

În Bucureşti, activităţile vor avea loc după următorul program:

 

ora 10.00, Monumentul Eroilor Patriei, de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori;

ora 11.00, Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol – spectacole folclorice și ale muzicilor de fanfară, expoziții (tehnică și echipamente militare, standuri de carte, fotografie și de promovare a carierei militare), ateliere de tir cu arcul și de instrucție pentru promovarea carierei militare - „Military Boot Camp”, ceremonii militare de depuneri de coroane de flori și depunerea jurământului militar de către elevii și studenții instituțiilor militare de învățământ;

ora 19.00 – retragere cu torţe pe traseul Mormântul Ostașului Necunoscut – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” din bulevardul Timișoara;

ora 21 45, Berăria H din Parcul Herăstrău – concert al Muzicii Reprezentative a M.Ap.N.

În garnizoanele din țară, la monumentele eroilor, vor avea loc miercuri, 25 octombrie, ceremonii de depuneri de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.

Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

De asemenea, în teatrele de operații unde sunt dislocați militari români se vor desfășura  ceremonii militare, activități cultural-educative, videoteleconferințe și competiții sportive alături de invitați ai armatelor partenere.

În şcoli, licee şi colegii din marile garnizoane se desfăşoară proiectul „Ziua Armatei României în şcoli”, iar militarii organizaţi voluntar în grupul INVICTUS România continuă „Ştafeta Veteranilor” care, în acest an, este la a IV-a ediție și are ca element de noutate plecarea din trei localități diferite (Craiova, București și Iași) având punct final Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” din Carei, în data de 25 octombrie.

 

 

Sacrificiul a 170.000 de ostași

 

În efortul de război, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau dați dispăruți. Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

În prezent, aprecierile de care se bucură militarii români participanți în misiuni și operații în afara teritoriului țării contribuie la creşterea prestigiului internaţional al ţării noastre și sunt dovada concretă că Armata României deține importante resurse în domeniul asigurării securităţii.

Armata României începe un amplu proces de înzestrare cu sisteme moderne de armament pentru toate categoriile de forţe și se prezintă ca o structură modernă și adaptată provocărilor momentului, garantă a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării.