Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, este de părere că cel mai mare pericol pentru orice țară îl reprezintă destrămarea societății.
Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, trage un semnal de alarmă şi spune că pericolul intern pentru Rusia şi nu numai este destrămarea societății.
Serghei Șoigu: „Amenințările externe sunt clare. Când suntem amenințați, știm cine amenință, cu ce ne amenință, știm cum sunt înarmați, știm cum să le facem față, știm cum să luptăm împotriva lor”, a declarat ministrul. Dar pericolul pentru societate este cu totul altul, subliniază acesta.
Cel mai mare pericol pentru orice țară îl reprezintă destrămarea societății
„În ultimul timp sau, mai precis, în ultimele decenii devine sau a devenit deja cel mai mare pericol pentru orice țară. Este pericolul intern. Și toate acestea pentru că, treptat, societatea din interiorul țării se destramă”, a precizat el.
Anterior, Șoigu a declarat că, la Riga, Tallin și Varșovia, au fost create centre de propagandă, unde sunt instruiți inclusiv ruși să desfășoare activități informaționale subversive în patria lor. El a explicat că acolo sunt urmărite informațiile pe internet, sunt identificați cei ”care nu scriu niciodată de bine” și care sunt invitați să lucreze pe bani.
Ce spun experții despre opiniile lansate de ministrul Apărării din Rusia
Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, vorbind despre amenințarea decăderii interne a societății, a avut în vedere încercări ale diferitelor forțe de a-i împărți pe ruși și de a-i priva de mândrie pentru patria lor, cred experții intervievați de Gazeta.Ru.
„Se pare că ministrul a avut în vedere opoziția marginală, care introduce o scindare în societate și pune diferite categorii de cetățeni una împotriva celeilalte pentru propriile lor obiective meschine. În același timp, pentru a-și atinge scopurile, liderii opoziției marginale nu disprețuiesc nici calomnia (de exemplu, cerând, anticipat, recunoașterea alegerilor din Rusia ca nedemocratice și nelegitime), nici chiar legături cu structuri străine apropiate serviciilor de informații occidentale”, a declarat doctorul, profesor la Universitatea de Stat din Moscova, membru al Consiliului Științific de pe lângă Consiliul de Securitate al Federației Ruse, Andrei Manoilo.
Amenințarea cea mai periculoasă nu vine de la un inamic extern
Profesorul Universității Financiare de pe lângă guvernul Rusiei, Oleg Matveicev, a subliniat: „Ideea principală este aceasta – tot ceea ce ține de capacitatea de apărare a Federației Ruse nu ridică nicio întrebare nici la nivel de președinte, nici la nivel de guvern. Ministrul a dezvoltat această teză în detaliu în discursul său: a ilustrat cât de mult și ce se face, a vorbit despre ritmul înarmării, care sunt ultimele dezvoltări, acum, ce se pune în funcțiune, ce se finalizează. Dar teza sa principală a fost că amenințarea cea mai periculoasă nu vine de la un inamic extern, care, desigur, este puternic și periculos, dar nu poate face nimic, ci din decăderea internă a societății”.
Opoziția, protestele și alte fenomene care „lucrează pentru inamicul extern” reprezintă o amenințare reală
„Aceasta este teza care trebuie exprimată acum, pentru că a reapărut o situație, care s-a întâmplat deja de mai multe ori în istorie. Rusia poate fi învinsă doar de rușii înșiși – din interiorul lor. Prin urmare, activitatea tuturor forțelor occidentale vizează coruperea societății noastre din interior. Pentru a nu exista patriotism, pentru a nu exista acei piloni de care râd dușmanii noștri. Dar aceștia sunt valorile morale care l-u ajutat pe poporul să supraviețuiască de milenii ”, a subliniat expertul.
Oleg Matveicev spune că falsificarea istoriei, dezbinarea copiilor și a părinților, lipsa mândriei pentru actele eroice ale predecedorilor, ura față de propria lor țară și dorința de a o părăsi sunt tocmai semne ale decăderii societății.
„Acesta este principalul pericol. Șoigu nu este responsabil pentru ea, dar el este un simbol al capacității de apărare a țării noastre și este îngrijorat de viitorul acesteia. Este întotdeauna neplăcut atunci când îți faci partea din munca, iar celălalt nu-și face cea a lui”, a conchis profesorul, potrivit vestidinrusia.