Ministru german: Situația actuală din Republica Moldova, similară cu cea a vecinilor din Ucraina

Ministru german: Situația actuală din Republica Moldova, similară cu cea a vecinilor din Ucraina Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, apreciază că evoluțiile recente din Republica Moldova reflectă evenimentele de la debutul conflictului dintre Ucraina și Rusia de acum câțiva ani, când Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Situația actuală din Republica Moldova, similară cu cea a vecinilor din Ucraina. Aceste afirmații au fost emise în contextul în care liderii pro-ruși din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au solicitat Rusiei "protecție", conform informațiilor publicate de DPA.

Transnistria se simte presată de Republica Moldova

Un congres al regiunii separatiste, care nu este recunoscută la nivel internațional și care se învecinează cu Ucraina, a adoptat miercuri o rezoluție în acest sens, conform informațiilor furnizate de presa de la Chișinău. Potrivit rezoluției, Transnistria intenționează să solicite Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat „implementarea unor măsuri de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

Nu a fost imediat clar ce așteaptă exact Tiraspolul de la Rusia. În declarațiile sale de joi, șefa diplomației germane a făcut paralele cu evoluțiile din estul Ucrainei acum câțiva ani, când minoritățile au fost folosite de președintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea unei invazii pe scară largă a Ucrainei în 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă ţară sunt o încălcare a dreptului internaţional”, a afirmat Baerbock.

Republica Moldova, destabilizată din exterior

Ministerul este conștient de destabilizarea din exterior a Republicii Moldova de mult timp, a subliniat ea. Baerbock a accentuat că își dorește să sprijine Republica Moldova în dreptul ei la integritate teritorială. În 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea după ce a organizat un referendum în care cetățenii au fost întrebați dacă doresc să adere la Federația Rusă. Nici referendumul, nici anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel internațional.

Maia Sandu

Sursa foto: presedinte.md

Ce spune Maia Sandu

Republica Moldova nu se distanțează de Rusia în totalitate, ci de Rusia agresivă, iar Chișinăul își dorește să vadă o Rusie pașnică și democratică în viitorul apropiat, cu care să construiască relații bune, a declarat joi seara președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o emisiune TV.

„Noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti”, a precizat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV, relatează NewsMaker.

„Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti. Noi nu avem ceva împotriva lor, noi vrem doar ca Federaţia Rusă, ca şi alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova. Noi suntem o ţară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democraţie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează”, a declarat Maia Sandu.