Ministru finlandez: Ne interesează dacă vameşii români arestaţi sunt condamnaţi

Ministru finlandez: Ne interesează dacă vameşii români arestaţi sunt condamnaţi

Operaţiunea de arestare a vameşilor şi poliţiştilor de frontieră acuzaţi de corupţie din Vama Siret demonstrează că în România există resorturile necesare pentru lupta împotriva corupţiei, însă suntem interesaţi şi de cum vor decurge mai departe procedurile judiciare şi dacă vor exista condamnări, a declarat azi ministrul pentru afaceri europene şi migraţie al Finlandei, Astrid Thors, citat de Agerpres.

„Cred că această acţiune demonstrează că există resorturile necesare în lupta împotriva corupţiei. Ne interesează să urmărim şi noi mai departe informaţiile despre continuarea procedurilor penale şi dacă vor fi condamnări”, a declarat oficialul finlandez, după o întrevedere cu şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.

Oficialul finlandez a arătat că guvernul de la Helsinki sprijină aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, însă decizia în acest sens trebuie luată având în vedere toţi factorii relevanţi. „E în mâinile preşedinţiei ungare a Consiliului European să ducă mai departe acest obiectiv, care depinde de reevaluarea din Bulgaria din luna martie şi deciziile care vor fi adoptate ulterior”, a declarat ministrul Astrid Thors.

Totodată, oficialul de la Helsinki a menţionat că Finlanda doreşte continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în Justiţie (MCV), însă aceasta este o chestiune separată de procesul de aderare la spaţiul Schengen a României. La sfârșitul lunii trecute, Finlanda și-a semnalat în mod oficial opoziția privind aderarea României și a Bulgariei în martie anul acesta. O strategie pentru romi Astrid Thors a mai subliniat azi că guvernul de la Helsinki este foarte interesat de noua strategie pentru romi pe care România o va adopta în această primăvară, considerând foarte important ca implementarea acesteia în plan local să producă rezultate, îndeosebi în ceea ce priveşte reducerea ratei abandonului şcolar în rândul tinerilor.

„Aştept cu interes să studiez mai mult noua strategie pe care o veţi adopta. Este importantă implementarea strategiei la nivel local, putem aplica aici proverbul englezesc < dovada că mâncarea este bună este că chiar se mănâncă>. Deci aşteptăm să vedem ce se întâmplă la nivel local”, a spus ministrul finlandez.

Ea a subliniat că Finlanda nu aplică la nivel naţional o politică de repatriere a romilor originari din România, fiind vorba doar de cazul primăriei din Helsinki care le-a oferit acestora bani şi posibilitatea astfel de a se întoarce în România, în loc să trăiască în condiţii „aspre” în Finlanda.

Astrid Thors a arătat că Finlanda are aceeaşi viziune cu România în ceea ce priveşte necesitatea adoptării unei strategii europene pentru romi, arătând că aceasta ar trebui introdusă în Strategia UE 2020, care are ca obiective şi creşterea participării la educaţie şi scăderea abandonului şcolar.

Ne puteți urmări și pe Google News