Qin Gang, fostul ministru chinez de externe, a murit din cauza torturii sau s-ar fi sinucis într-un spital militar din Beijing.
Fostul ministru chinez de externe nu a mai apărut în public din 25 iunie. Dispariția sa a stârnit o mulțime de zvonuri atât în China, cât și în străinătate.
Qin Gang i-a primit la Beijing în acea zi pe miniștrii de externe din Sri Lanka și Vietnam
De asemenea, pe 25 iunie, ultima dată când a fost văzut în public, ministrul chinez de externe s-a întâlnit cu Andrei Rudenko.
Sursele Politico au declarat că este posibil ca Rudenko să fi transmis liderului Xi Jinping că Qin Gang și alți câțiva oficiali au contribuit la livrarea de secrete din programul chinez al armelor nucleare către serviciile de informații occidentale.
Mai mulți ofițeri superiori în funcție și foști ofițeri din cadrul departamentului au fost, de asemenea, reținuți. Cel puțin un fost comandant adjunct a murit din cauza unei boli nespecificate, potrivit rapoartelor presei de stat.
Fostul ministru chinez ar fi fost implicat într-un scandal mult mai grav decât acuzațiile anterioare
Se pare că fostul ministru de externe a avut o aventură cu o jurnalistă chineză care lucra în Statele Unite. Cei doi au un fiu cu cetățenie americană. Acesta a fost și motivul oficial pentru care a fost demis din funcție în iulie.
În scandalul armamentului ar fi implicați ministrul apărării și generalii care au fost la comanda „forței rachetelor” din China. Aceștia supraveghează programul de arme nucleare al țării.
Din aproape aceeași perioadă cu dispariția lui Qin, comandantul suprem al programului, Li Yuchao, împreună cu adjunctul său Liu Guangbin și fostul adjunct Zhang Zhenzhong nu au mai fost văzuți.
În octombrie 2023, ministrul apărării Li Shanfu a fost înlăturat din funcție
Toți aceștia ar fi fost suspectați de colaborare cu serviciile de informații din Occident. Două dintre sursele citate de Politico susțin că Qin fie s-a sinucis, ori a fost ucis prin tortură, la sfârșitul lunii iulie.
Acesta și-ar fi găsit sfârșitul în spitalul militar din Beijing care îi tratează pe cei mai importanți lideri chinezi.
Cu toate acestea, aceștia oficiali retrași din cercurile puterii nu sunt membri ai unor facțiuni politice ostile. Ei au făcut parte din cercul de apropiați a lui Xi Jinping.