Miniştrii lui Ponta au lipsit de la jumătate din şedinţele Consiliului UE
- Mircea Marian
- 13 iunie 2012, 23:10
La o reuniune la care a participat însuşi premierul Italiei, Romania a fost reprezentată de un secretar de stat.
Deşi se luptă pentru a reprezenta România la reuniunile Consiliului European, premierul Victor Ponta pare mai puţin preocupat de activitatea miniştrilor săi la întâlnirile periodice ale Consiliului Uniunii Europene. Din cele 11 şedinţe sectoriale ale Consiliului UE (agricultură, afaceri externe, transporturi, cultură, etc.) care au avut loc după ce a fost instalat noul executiv român, doar la şase au fost prezenţi membri ai cabinetului Ponta. Aceste informaţii pot fi găsite pe site-ul UE, care publică lista participanţilor la şedinţe.
De exemplu, la 15 mai, a avut loc o întrunire a consiliului pentru economie şi finanţe la care s-a discutat despre reglementări prudenţiale în sectorul bancar, a fost prezentat un raport despre îmbătrânirea populaţiei şi au fost analizate schimbările climatice şi politica europeană în domeniu. Aproape toate statele UE şi-au trimis la această şedinţă miniştri, Suedia a venit chiar doi membri ai guvernului, iar din Italia a sosit însuşi primul-ministru, Mario Monti, însoţit de un secretar de stat. Din partea României a participat secretarul de stat în ministerul de Finanţe, Claudiu Doltu.
La 11 iunie, o altă reuniune importantă, pe mediu, la care multe din statele UE au trimis câte doi miniştri. S-au discutat chestiuni legate de programul de acţiune în domeniul mediului în perioada 2014-2020 sau de reducerea emsiilor de bioxid de carbon. România a trimis aici un reprezentant permanent adjunct (nici măcar un secretar de stat) în persoana lui Cristian Bădescu.
În 12 iunie, când alegerile locale se terminaseră în România, la Bruxelles s-a reunit consiliul pentru agricultură şi pescuit. Din nou majoritatea statelor sunt reprezentate cel puţin la rang de ministru. Spania trimite doi membri ai guvernului, iar Marea Britanie trimite un desant de nu mai puţin de cinci demnitari. Dezbaterea este focalizată pe sensibila problemă a pescuitului - unul din domeniile în care România are una din cele mai proaste rate de absorbţie.
Mai mult, una din concluziile consiliului s-a referit la crearea unui comitet consultativ pentru Marea Neagră. Ministrul Daniel Constantin a absentat şi l-a trimis în locul său pe secretarul de stat Achim Irimescu.
La 30 mai, s-a discutat, tot în capitala Belgiei, despre finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Dezbaterea s-a concentrat pe proceduri mai simple de acces la programele de finanţare, dar s-a vorbit şi despre turism. Franţa a trimis trei miniştri, alte ţări au avut acolo un ministru şi un secretar de stat, iar România a fost printre puţinele state reprezentate de doi secretari de stat. Nica s-a dus la Consiliu, dar se discuta despre şosele
Totuşi, o serie de miniştri din noul guvern al României s-au dus la şedinţele Consiliului Uniunii Europene. De exemplu, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, s-a dus la o reuniune la care însă au fost prezenţi, în principal, miniştri ai Transporturilor, pentru că s-au discutat chestiuni legate de finanţarea drumurilor, care sunt defavorizate de investiţiile în căile ferate şi canale navigabile interne. Leonard Orban, Lucian Isar, Titus Corlăţean sau Andrei Marga au fost şi ei prezenţi la şedinţe ale Consiliului European. Citiţi şi:
- Traian Băsescu a dat o lecţie despre Uniunea Europeană: "De azi voi reveni în viaţa publică"
- Traian Băsescu s-a săturat: "Eu, din laşitate, nu mă voi ascunde sub birou" | VIDEO
- Parlamentul: Ponta trebuie să meargă la Consiliul European din 28 iunie
- Traian Băsescu acuză: Guvernul Ponta nu şi-a trimis miniştrii la şedinţe extrem de importante la Bruxelles