Evenimentul ZileiJustitieMiniștrii de Interne. Marian Săniuță: „Bucătarul de la popotă făcea mâncarea prea sărată ca să o ia pentru porci. L-am obligat să o mănânce el!” | Serial EVZ

Miniștrii de Interne. Marian Săniuță: „Bucătarul de la popotă făcea mâncarea prea sărată ca să o ia pentru porci. L-am obligat să o mănânce el!” | Serial EVZ

Miniștrii de Interne. Marian Săniuță: „Bucătarul de la popotă făcea mâncarea prea sărată ca să o ia pentru porci. L-am obligat să o mănânce el!” | Serial EVZ
Deși a fost ministru pentru o perioadă scurtă, Marian Săniuță a reușit să-și lase amprenta la Interne. A înființat Jandarmeria montană și a cumpărat primele Dacii, după Revoluție. Mașinile au numere MAI din mandatul său.

Cu toate că a ocupat fotoliul Internelor o perioadă scurtă (iunie-decembrie 2004), numele ministrului Marian Săniuță(55 de ani) este legat de o perioadă importantă a ministerului.

„Când am preluat mandatul se punea problema ca România să fie decuplată de Bulgaria, la evaluarea făcută pentru intrarea în Schengen. Aceasta a fost principala mea provocare. Era o serie de rămâneri în urmă. Erau vreo 248 de măsuri restante, lucru extrem de periculos pentru România”, își amintește Marian Săniuță despre începuturile mandatului său de ministru al Internelor.

Plăcuțele cu MAI, alese de Săniuță

A avut destule provocări într- o perioadă scurtă pentru că a fost nevoit să schimbe Legea Jandarmeriei, care nu mai servea momentului. În aceeași stare era și reorganizarea pompierilor. De aceea a creat ISU. A urmat Legea prefectului. „În mandatul meu am cumpărat primele 1.000 de mașini marca Dacia, pentru că atât putea face producătorul. Mașinile de poliție au numere de MAI din mandatul meu. Mi-am atras dușmani pentru că nu se mai puteau duce să își cumpere brad cu mașina de serviciu sau să o folosească în alt interes personal”, spune Săniuță.

A continuat un proiect pe care l-a găsit început: împărțirea DGA și DIPI. „În august 2004, am inventat telefonul verde anticorupție”, mai punctează Săniuță la capitolul realizări.

L-a pedepsit pe bucătar

La Jandarmi, la o unitate militară al cărei nume nu vrea să îl dezvăluie, aflase că bucătarul făcea, în week- end, mâncarea prea sărată pentru ca jandarmii să nu o poată mânca și, astfel, el să o poată lua acasă, la porci. „Am mers la popotă ca să verific informația și l-am rugat pe bucătar să pună mâncare. Am gustat. Era într-adevăr prea sărată. L-am pus și eu pe bucătar să mănânce și am stat lângă el”, a povestit Săniuță despre felul în care a rezolvat problema jandarmilor.

Presa vremii a relatat cum Săniuță s-a dus într-o vineri la mai multe ghișee de poliție și la sediul pentru pașapoarte ,din Iorga. Și-a scos cravata și haina și a bătut la un ghișeu unde un angajat i-a închis geamul în față. „S-a terminat programul!”, i-a răspuns ministrului polițistul care nu l-a recunoscut.


„Jaful Secolului” a fost cel mai răsunător caz înregistrat în mandatul său


„Era îmbrăcat în tricou și a repetat că a închis. «Îmi dați voie să vă cer o informație?», am insistat. Am mers în spatele ghișeelor și i-am chemat la ora 18.00 pe șef și pe funcționar la mine în birou. Le-am cerut să vină în uniforme. Pe cel care mi-a închis în nas geamul de la ghişeu l-am mutat la ordine publică timp de trei luni pentru a intra în contact cu cetăţeanul”, ne-a spus Săniuţă.


FOTO: Fostul ministru de interne a renunțat la politică. Lucrează în mediul privat și este consultant FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘLa o altă secţie de poliţie, ministrul a găsit o bătrână din provincie, care venise cu rata şi care aştepta pentru că o funcţionară i-a spus că este în pauza de masă. „E o doamnă care vrea ceva, aşteaptă. Este bătrână. Mi s-a răspuns că este pauză”. Şi în cazul acesteia a luat măsuri.

„Dacă aș fi din nou ministru, probabil aș susține remilitarizarea unor structuri, o parte din poliție, pentru că sunt secții în provincie unde există un polițist care lucrează la opt ore și care nu are cum să rezolve problemele de acolo”, spune ministrul.

„Aș face ca România să fie în Schengen!”

„Dacă aș mai fi ministru de Interne, aș face ca România să fie în spațiul Schengen. Nu vreau să spun cum”, declară Marian Săniuță. Ultimul ministru de Interne al lui Adrian Năstase, Săniuță a explicat cum s-a semnat contractul cu EADS: „Era necesară încheierea contractului cu EADS. Serviciul secret din cadrul MAI a monitorizat pre-negocierea, negocierea și post-negocierea contractului. Au studiat contractul oameni extrem de pregătiți, grăniceri care au fost lezați în onoarea lor. Și-au servit țara și au făcut-o foarte bine, apoi au plecat din cauza scandalului… România trebuia să fie în Schengen de șase ani. Când eram eu ministru, eram priviți, în afară, la adevărata valoare”, spune Săniuță, amintind și că, la finalul mandatului, a fost felicitat de miniștrii din Franța și Germania.


Accesează: