Ministerul Sănătății, prima reacție despre cazurile de toxiinfecție alimentară din Mehedinți
- Iulia Moraru
- 19 septembrie 2024, 22:41
Ministerul Sănătății a venit cu prima reacție legată de cazurile de toxiinfecție alimentară, raportate la un total de 79 de copii din Mehedinți.
Conform informațiilor furnizate, toate persoanele internate s-au prezentat cu simptome de greață, vărsături și oboseală, dintre care patru au fost internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova, iar șapte la Spitalul Municipal Băilești.
Cazurile de toxiinfecție alimentară, ușoare și moderate
Toate cazurile sunt considerate ușoare și moderate. După evaluarea medicală, 26 dintre pacienți au fost deja externați, iar alți copii urmează să fie trimiși acasă în cursul nopții, după ce starea lor se va ameliora.
Conform informațiilor preliminare, sursa posibilă a toxiinfecției ar putea fi mâncarea oferită în școli de o firmă de catering.
Direcția de Sănătate Publică Mehedinți a notificat DSVSA Mehedinți cu privire la suspiciunea de toxiinfecție alimentară, precum și prestatorul de servicii implicat.
Astfel, au fost demarate controale la firma de catering, precum și în școlile unde s-a servit meniul respectiv, opt la număr.
Ministerul Sănătății a mai precizat că au fost colectate probe alimentare, dar și probe biologice de la pacienți.
Toți copiii infectați au vârste cuprinse între cinci și 14 ani.
Pastele cu sos de a prânz, posibila cauză a infecției
Directoarea medicală, Elena Bololoi, de la Spitalul de Urgență din Drobeta-Turnu Severin, a declarat că personalul medical s-a organizat foarte rapid și a putut face față copiilor veniți la spital.
De asemenea, personalul medical din celelalte județe a fost anunțat să se pregătească în situația în care numărul cazurilor va crește și mai mult.
Inspectorul școlar general din Mehedinți, Ion Alin Tomescu, a afirmat că, potrivit informațiilor disponibile, copiii nu au dezvoltat o formă severă de toxiinfecție alimentară.
„În sudul județului, la școlile Salcia, Vlădaia, Oprișor până la acest moment avem unii dintre copii au mers la dispensarul din localitate. Am stat de vorbă cu medicul din zonă și mi-a zis că nu este o formă gravă cu deshidratare, dar într-adevăr este o toxiinfecție alimentară, probabil de la masa caldă care s-a distribuit în școli”, a spus inspectorul.
Copii au consumat la prânz paste cu sos, iar sosul le-ar fi putut cauza stările de rău, a mai spus inspectorul. Cu toate acestea, se așteaptă analizele de laborator.