Situație de criză în Mehedinți. Mai mulți copii au fost deja externați. Update

Situație de criză în Mehedinți. Mai mulți copii au fost deja externați. Update Ambulanță. Sursa foto: www.facebook.com/CNAMUP

Update 4:

26 de copii au fost externați joi seară din spital, acolo unde au ajuns cu simptome de toxiinfecție alimentară. Urmează ca în orele următoare să fie lăsați acas și alții.

Copiii infectați au primit tratament la domiciliu, iar în prezent starea lor este stabilă.

Update 3:

La firma de catering care furnizează alimente s-au efectuat verificări de către DSV și OPC. Aceste inspecții includ analiza condițiilor de depozitare, transport și livrare a produselor alimentare, iar rezultatele sunt așteptate în această seară.

În paralel, au fost recoltate probe din produsele alimentare și trimise la laboratorul DSV Mehedinți pentru analize.

O altă echipă verifică școlile pentru a evalua modul în care sunt depozitate alimentele.

Analizele de laborator vor dura aproximativ cinci zile. Pe lângă aceste verificări, DSV investighează și alte posibile cauze ale îmbolnăvirii copiilor, a declarat Adriana Ganea, purtător de cuvânt al DSV Mehedinți.

Potrivit informațiilor, în total au fost preparate 140 de porții de mâncare.

Update 2: 

În urma cazurilor de toxiinfecție alimentară, autoritățile fac acum controale în trei școli de unde copiii s-au intoxicat cu mâncare. De asemenea, se fac controale și la furnizorul de mâncare.

Update 1: 

Numărul copiilor care prezintă simptome de toxiinfecție alimentară crește alarmant. Este vorba în prezent despre 85 de copii care au ajuns la spital fie cu ambulanța, fie duși de părinți. Medicii se așteaptă ca numărul lor să crească până la 100.

Pe lângă copii, și doi adulți prezintă simptome de toxiinfecție.

Cu toții ar fi mâncat paste cu sos, masă oferită prin programul „Masa Caldă”.

Directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, Elena Bololoi, a transmis că e vorba de aproximativ 100 de copii infectați, iar în cazul în care numărul lor va crește vor fi redirecționați către alte spitale din vecinătate.

Știre inițială:

Autoritățile din județul Mehedinți au pus în aplicare Planul Roșu de intervenție joi după-amiază, ca urmare a unui apel la 112 care semnala faptul că mai mulți copii din diverse localități prezentau simptome de toxiinfecție alimentară și stări de rău.

La solicitările primite, au fost trimise mai multe echipaje de prim ajutor.

Planul Roșu de intervenție, activat din cauza numărului mare de cazuri cu toxiinfecție alimentară

ISU Mehedinți a anunțat că, începând cu ora 14.15, a fost declanșat Planul Roșu de intervenție după un apel la numărul unic de urgență 112.

Apelul a solicitat intervenția ISU în localitățile Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița, unde mai mulți copii prezentau stări de rău și simptome specifice toxiinfecției alimentare, potrivit News.ro.

Numărul minorilor afectați se ridică la 47, iar ISU nu are momentan informații despre sursa alimentelor consumate de minori.

smurd, dramă

SMURD. Sursa foto: Arhiva EVZ

Simptome de enterocolită în rândul copiilor dintr-o tabără

De asemenea, la începutul lunii august, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție după ce mai mulți copii cazați la un hotel din Păltiniș au manifestat simptome de enterocolită.

15 dintre aceștia au fost transportați la spital, iar Direcția de Sănătate Publică a inițiat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa îmbolnăvirii.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie, Ioana Mătăcuță, a declarat ulterior că cei 15 copii din tabăra de la Păltiniș, internați cu simptome de toxiinfecție alimentară, „nu au avut o formă gravă a bolii”.

Toxiinfecție alimentară, copil, stări de rău, grețuri, vărsături, amețeli

Toxiinfecție alimentară. Sursa foto: Dreamstime.com

13 dintre aceștia au fost externați pe parcursul nopții, în timp ce ceilalți doi au rămas sub supraveghere în secția de Boli Infecțioase.

„Copiii s-au prezentat în serviciul CPU în cursul nopţii cu simptomatologie digestivă sugestivă pentru o gastroeneterocolită acută, respectiv greaţă, vărsături, scaune diareice.

S-a ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară. Niciun copil nu a avut forma severă de boală. Dintre aceştia, doi au fost internaţi în secţia Boli Infecţioase pentru tratament, iar restul de 13 au fost externaţi cu recomandări”, a precizat Ioana Mătăcuţă.