Ministerul Sănătății vrea cabinete medicale în școli dar posturile sunt blocate
- Feri Predescu
- 18 octombrie 2017, 14:48
Directorii de școli și grădinițe sunt obligați, prin lege, să înființeze cabinete medicale, cu medic și asistent medical, în sens contrar fiind amendați de direcțiile de sănătate publică. În realitate, mai puțin de jumătate din unitățile școlare dețin cabinete medicale deoarece Ministerul Sănătății nu deblochează posturile pentru asistența medicală în școli, iar primăriile, care pot încheia contracte cu medicii de familie, nu au bani să îi plătească.
Paradoxul situației privind asigurarea asistenței medicale în școli a ieșit la iveală în ședința pe care Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat-o cu directorii unităților de învățământ din județ și cu autoritățile de control: DSP, ISU și OPC. Deși, potrivit directorului adjunct al Direcției de Sănătatea Publică, Ramona Iliuță, școlile sunt obligate, prin lege, să aibă cabinete medicale cu medic școlarist și asistent medical doar 115 din 500 au aceste cabinete. Cele mai multe la oraș. Acolo unde școlile nu au medic școlarist, directorul școlii este obligat să solicite primăriei să încheie contracte cu medici de familie sau generaliști pentru asigurarea asistenței medicale în școală.
Directorul școlii generale din comuna Tuzla, Radu Buzan, susținut și de ceilalți directori din județ a prezentat insă greutățile cu care se confruntă. Indignat, directorul a spus că a făcut 15 adrese către DSP, Ministerul Educației, Sănătății, primăria Tuzla, solicitând medic pentru școala sa. Singurul răspuns a venit de la Ministerul Sănătății care l-a informat că nu are post de medic pentru Tuzla. La un control, inspectorii sanitari i-au impus să facă triajul epidemiologic în numai trei zile, deși știau că școala nu are cabinet medical. L-au amendat cu 5000 de lei. “Este un cerc vicios pe care noi, ca școală, nu-l putem rezolva. Eu fac demersuri, eu semnalez că nu avem medic școlar și, totuși, suntem amendați. Constatați ridicolul situației? Nu ne-au dat explicații”, a declarat directorul Radu Buzan, pentru EVZ.
Cei de la DSP Constanța au recunoscut, în râstele directorilor, că ministerul Sănătății nu deblochează posturi pentru asistența medicală din școli. Dar, ar există posibilitatea ca primăriile să aloce fonduri și să încheie contract de asistență medicală cu un medic de familie sau cu un generalist. Da, dar directorul doar ce spusese ca a trimis adrese și la primărie. Asa se explică faptul că multe școli, mai ales cele de la țară, nu dispun de cabinete medicale. Primăriile spun, însă, că nu au fonduri și nici nu par interesate să inființeze cabinete medicale în școli. Drept urmare, efectuarea triajului epidemiologic, cel puțin în școlile din județul Constanța, se desfășoară greoi.
Și nu este singura problema a directorilor de scoli Din 107 școli din Constanța, doar 29 au cerut autorizatia pentru securitatea la incendiu. De vina, birocrația. Directorii trimit la ISU Dobrogea adrese prin care solicita o listă cu documentele necesare pentru obtinerea autorizatiei, lista fiind ceruta de primărie. ISU se conformeză. Numai că ISU cere apoi documentația în doua exemplare originale, ca așa zice legea, deși originalul este într-un singur exemplar, la primărie. Așa ca primăria ii dă directorului de școală doar o copie. ISU îl trimite inapoi și îi cere ca documentele să fie certificate, conform cu originalul, cu ștampila și semnătura primăriei sau ale școlii.