Ministerul Sănătății a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu sistemul medical în urma modificării legii 95

Ministerul Sănătății a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu sistemul medical în urma modificării legii 95

Ministerul Sănătății anunță că pacienții tratați în programele naționale de sănătate nu vor scoate bani din buzunar dacă aleg să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a subliniat că nu se va privatiza niciun serviciu medical în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care modifică Legea 95 privind reforma în sănătate și că modificările aduse „dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că este de stat sau privat”.

„Infarctul miocardic acut şi accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervenţională şi de stroke. Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS încă din 2014.

Modificarea actuală este o actualizare a legislaţiei din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienţi anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat.

Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienţii critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc. Astfel, creşte numărul unităţilor sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plăteşte nimic”, arată comunicatul transmis de MS.

Pacienţii nu vor plăti nimic în plus nici în cazul spitalelor private, susţine Ministerul Sănătăţii, care vorbește și despre crearea unui subprogram de chirurgie oncologică.

„Pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale. şi pentru aceşti pacienţi, MS deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat şi cel privat”, se mai arată în comunicat.

„O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanţă, este corectarea unei nedreptăţi care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucţie mamară prin endoprotezare, în cazul intervenţiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să scoată bani din buzunar pentru intervenţia chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloarea intervenţiei va fi decontată de CNAS şi va avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii, dar mai ales a reinserţiei sociale”, arată MS.

Altă prevedere din Ordonanţa de modificare a Legii 95 vorbește despre cei care au lucrat în străinătate şi care au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat membru din UE. Lor li se vor asimila perioada de cotizare de acolo şi în sistemul de asigurare românesc.

„O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor şi a indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare.

Nu mai trebuie să vină pacientul lunar la medicul specialist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani şi un an şi şase luni pentru SIDA şi neoplazii, tot în acelaşi interval de timp”, mai susține MS, informează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News