Ministerul Sănătății a decis soarta vaccinului AstraZeneca. Ce schimbări urmează

vaccinare, vaccin, covid 19, pandemie

România nu va elimina controversatul vaccin AstraZeneca din campania națională de imunizare, însă anumite proceduri vor fi adaptate.

Update. România va continua vaccinarea cu AstraZeneca, s-a decis în urma ședinței de Guvern. De asemenea,  experții au hotărât că nu vor exista restricții la vaccinare în funcție de categoria de vârstă, așa cum se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană.

Știrea inițială. În ședința de guvern de joi pe tema Astrazeneca, s-a stabilit că vaccinul nu va fi retras din România, dar se vor modifica unele proceduri, relatează Digi24. Oficialii prezenți la ședința de guvern au precizat, de asemenea, că se așteaptă o concluzie finală a EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) pentru a lua toate măsurile care se impun.

În lipsa unei decizii unitare la nivel european, autoritățile sanitare din România - Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenția Națională a Medicamentului s-au întrunit miercuri într-o ședință pentru a lua o hotărâre privind serul AstraZeneca.

Peste 200.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca

O serie de țări europene care au vaccinat populația cu AstraZeneca iau în calcul folosirea altui vaccin pentru doza a doua. În România, peste 200.000 de persoane nu s-au mai prezentat la vaccinarea cu serul AstraZeneca programată sau au renunțat să facă rapelul cu acest vaccin, arată datele Ministerului Sănătății.

EMA a confirmat miercuri existența unei legături între apariția cheagurilor de sânge (tromboze) și vaccinarea cu serul AstraZeneca, după o serie de cazuri suspecte în țările membre, raportate și confirmate în ultimele luni. Miniștrii Sănătății din UE au avut miercuri o ședință în format online, prelungită până târziu în noapte. Demnitarii au încercat să ia o decizie unitară în privința AstraZeneca, potrivit Reuters. Folosirea vaccinului în afara recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului lasă întreaga responsabilitate a unor eventuale efecte adverse pe seama țărilor care iau astfel de decizii, a fost una dintre concluziile reuniunii online.