Românii vor fi încurajați, la fel ca și ceilalți cetățeni ai UE, să-și repare produsele defecte sau ieșite din garanție, iar nu să le înlocuiască. Este vorba o propunere votată de Parlamentul European care încurajează un consum sustenabil. Autoritățile române iau în calcul să susțină financiar reparația telefoanelor mobile și a altor echipamente casnice.
Ministerul Mediului va finanța reparația telefoanelor mobile pentru români, printr-un program gestionat de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Un act normativ în acest sens ar putea fi adoptat în următorul an, 2024.
Este vorba despre punerea în aplicare a reglementărilor europene care îi încurajează pe cetățeni să-și repare bunurile defecte și să nu le mai înlocuiască. Momentan, în noul proiect sunt incluse telefoanele mobile, electrocasnicele şi bicicletele.
Ministerul Mediului va aplica reglementările europene
Uniunea Europeană urmărește adoptarea unor reglementări menite să încurajeze un consum mai sustenabil. În acest sens, sunt propuse mai multe reglementări care se vor regăsi în legislația privind acordarea garanțiilor.
Ministerul Mediului din România va fi implicat în implementarea acestui proiect. Iar pentru acest lucru urmează schimbări la nivelul legislației.
Reparațiile pentru electrocasnicele sau telefoanele defecte sunt destul de costisitoare. Uneori piesele de schimb ajung la jumătate din prețul aparatului defect. Iar alte ori costurile sunt chiar mai mari. Din acest motiv, logic, consumatorii preferă să-și înlocuiască bunurile cu altele noi în loc să le repare. Calculele arată că ies în avantaj astfel.
România ar putea folosi banii din PNRR
Ministerul Mediului ia în considerare transpunrea acestor reguli și în legislația româneasc. Acest lucru s-ar putea întâmpla încă de anul viitor, 2024. Însă piesele de schim sunt scumpe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care consumatorii preferă să-și înlocuiască bunul în loc să-l repare.
„Eu cred că trebuie să aşteptăm să vedem forma finală a propunerii. Astfel de obligaţii trebuie să vină la pachet şi cu anumite compensaţii pentru firmele care urmează să repare aceste bunuri. Nu vom plafona preţul furnizorilor”, susține Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Implementarea noilor reguli, de către Ministerul Mediului, va necesita acordarea unor compensații financiare, ca să-i atragă pe consumatori. Iar oficialii trebuie să găsească sursele de finanțare. Acestea ar putea proveni de la buget sau din PNRR.
Iar un program menit să încurajeze reparația bunurilor ar putea fi implementat de Administrația Fondului de Mediu.
Ministerul Mediului va juca un rol important
Atoritățile de la Bruxelles propun noi reguli pentru politica de acordare a garanțiilor la achiziția de bunuri. Aceste reglementări vor fi obligatorii și pentru România, urmând să fie implementate de Ministerul Mediului. Între altele se propune ca:
- În perioada de garanție legală, vânzătorii să acorde prioritate reparațiilor când sunt mai ieftine sau egale cu costul înlocuirii. Excepție va face situația în care reparația nu este posibilă sau ar incomoda consumatorul;
- După expirarea garanției, consumatorii vor avea dreptul să solicite repararea unor produse precum mașinile de spălat, aspiratoarele, telefoanele mobile și bicicletele. În acest sens se propune ca producătorii să împrumute clienților dispozitive de înlocuire pe durata reparațiilor. Dacă un produs nu poate fi reparat, ar putea fi oferit, la schimb, altul recondiționat.
Prevederile ce vor adoptate și de Ministerul Mediului, urmăresc dezvoltarea unei piețe a reparațiilor mai competitivă și stimulente pentru cei care aleg repararea. În acest sens, unitățile de service și consumatorii vor avea acces facil la piese de schimb ieftine și la toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face reparații.