Ministerul Finanţelor pregăteşte o nouă rectificare bugetară
- Teodora Cimpoi
- 19 octombrie 2016, 13:34
Guvernul va realiza o nouă rectificare bugetară în luna noiembrie, în cadrul căreia se vor lua bani de la proiectele de investiţii care nu au şanse de implementare şi vor fi distribuiţi către cele cu o implementare mai bună, a declarat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
“La rectificare, facem o analiză asupra proiectelor de investiţii pe care ministerele le-au avut în derulare şi, acolo unde nu există şanse rezonabile ca proiectul să fie implementat, desigur acei bani se redistribuie către proiecte a căror implementare este mai bună”, a explicat Dragu, citată de Agerpres.
Referitor la deficitul bugetar pentru acest an, ministrul citat a spus că ţinta stabilită nu va fi modificată, dar se va realiza o analiză pe baza datelor actuale pentru a se stabili dacă acesta va fi sub ţinta stabilită, din cauza nerealizării unor investiţii.
O primă rectificare bugetară a fost aprobată de Executiv în luna august, când au fost tăiaţi bani de la Transporturi şi daţi la ajutoare sociale.
Ce impact va avea în buget eliminarea a 102 taxe
Totodată, Anca Dragu a declarat că impactul proiectului de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, aprobat deja de Senat, este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, dublu faţă de estimarea din proiect.
“Conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB”, a precizat Dragu. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice a menţionat că aceste taxe nu au legătură cu Codul Fiscal.
"Toate sunt taxe prevăzute în alte acte fiscale. Numai taxa referitoare la cazierul fiscal are legătură cu Codul Fiscal, dar acesta a fost eliminat încă din 2015. Ele (taxele -n.r.) sunt venituri la bugetul general consolidat, dar nu ţin de Codul Fiscal, de legislaţia MFP", a explicat Anca Dragu.
Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017.
Propunerea de lege vizează eliminarea mai multor taxe, între care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.