Guvernul ne-a îndatorat cu alte 4 miliarde de dolari

Guvernul ne-a îndatorat cu alte 4 miliarde de dolariMinisterul Finanţelor a împrumutat 4 mld. dolari de pe pieţele externe. Sursă foto: Unsplash

Ministerul Finanțelor a efectuat un împrumut de 4 miliarde de dolari de pe piețele externe prin emisiunea de obligațiuni denominate în dolari. Cererea pentru titlurile de stat românești a fost extraordinar de mare, atingând suma impresionantă de 15,5 miliarde de dolari.

Ministerul Finanțelor a efectuat un împrumut de 4 miliarde de dolari de pe piețele externe prin emisiunea de obligațiuni denominate în dolari. Aceasta reprezintă prima emisiune a României de acest fel din acest an. Această decizie vine după ce țara a devenit cel mai recent emitent de pe piețele emergente care a atras o cerere puternică pentru titlurile sale de obligațiuni.

Ministerul Finanțelor spune care este necesarul de finanțare

Ministerul Finanțelor și-a propus pentru acest an un necesar de finanțare de 180 miliarde de lei, și se aprovizionează cu fonduri în lei, euro, dolari și chiar yeni. Pe piața externă, titlurile de stat românești sunt în mare cerere datorită dobânzilor mai ridicate oferite de România.

Cererea puternică a investitorilor a avut un impact semnificativ asupra prețurilor. Astfel, marjele au fost reduse cu 30 de puncte de bază față de nivelul inițial propus, ajungând la 195 de puncte de bază față de Trezorerie pentru obligațiunile cu scadență mai scurtă și la 235 de puncte de bază pentru cele cu scadență mai lungă.

România s-a alăturat altor țări din regiune care au atras succes pe piețele externe, urmând exemplele Ungariei, Sloveniei și Poloniei, scrie Bloomberg. Aceste țări au emis bonduri în euro și dolari pentru a-și finanța deficitele bugetare.

Pentru întregul an 2024, România intenționează să realizeze împrumuturi pe piețele externe în valoare de 8,5-9,5 miliarde de euro. Acestea sunt planificate pentru a satisface nevoile de finanțare ale deficitului bugetar și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

Tot pentru acest an sunt anticipate scadențe ale euroobligațiunilor emise în cadrul programului MTN, în sumă totală de 3,42 miliarde de euro echivalent. Aceste scadențe sunt planificate pe 22 ianuarie 2024 (0,73 miliarde de dolari), 24 aprilie 2024 (1,38 miliarde de euro) și 28 octombrie 2024 (1,5 miliarde de euro).

Ministerul Finanțelor estimează o dobândă medie de 5,815% pentru împrumuturile externe

Ministerul Finanțelor a majorat plafonul programului de emisiuni de bonduri externe de la 62 miliarde de euro la 68 miliarde de euro. Această creștere a plafonului oferă flexibilitate pentru utilizarea continuă a programului MTN, facilitând emisiuni ulterioare pe piețele internaționale în conformitate cu planul de finanțare pentru 2024.

Ministerul estimează o dobândă medie de 5,815% pentru împrumuturile externe din 2024, care totalizează 8,5 miliarde de euro. Această estimare se bazează pe randamentele titlurilor de stat emise de România cu maturități de 12, 15 și 30 de ani. Aceste maturități au fost selectate pentru a optimiza structura portofoliului de datorie și serviciul datoriei.

ministerul finantelor romania

Ministerul Finanţelor a împrumutat 4 mld. dolari de pe pieţele externe. Sursă foto: Unsplash

Performanța anterioară și perspectivele pentru 2024

În 2023, România a împrumutat 3,75 miliarde de euro prin două emisiuni și aproximativ 4 miliarde de dolari prin trei emisiuni. Prognozele pentru 2024 indică planuri de împrumut de 8,5-9,5 miliarde de euro, reflectând necesarul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

România continuă să își întărească poziția pe piețele internaționale prin emisiuni de obligațiuni de succes, reflectând încrederea investitorilor în soliditatea sa financiară și în perspectivele economice.

Ne puteți urmări și pe Google News