Ministerul Finanțelor a rămas fără bani. Urmează o rectificare bugetară negativă
- Ionel Sclavone
- 12 octombrie 2023, 13:08
Ministerul Finanțelor a rămas fără bani, iar Marcel Boloș anunță o rectificare bugetară negativă. Ministrul a precizat că veniturile prognozate nu au fost realizate, astfel că este nevoie de măsuri pentru ca deficitul bugetar să fie redus conform angajamentelor internaționale.
Ministerul Finanțelor a rămas fără bani și pregăteşte în aceste zile o rectificare bugetară negativă. Astfel, deficitul bugetar va fi adus în zona de 5,5% din PIB. Informația a fost confirmată de ministrul Marcel Boloș. El a precizat că acest lucru se va întâmpla din cauză că veniturile propuse nu sunt realizate.
„Rectificarea pe venituri nu prea are cum să fie pozitivă, având în vedere sumele pe care le ştim că nu se realizează. Va trebui să fim cât se poate de realişti. Eu nu mi-aş dori ca la sfârşitul anului să avem o ţintă de deficit depăşită faţă de angajamentele pe care le-am avut faţă de Comisia Europeană. După aceea, tot anul 2024 ar trebui să avem de discutat cu CE pentru a evita decizia de blocare a banilor europeni. Nu aş dori să se întâmple acest lucru”, a declarat oficialul de la Ministerul Finanţelor.
Marcel Boloș a precizat că este nevoie și ca ceilalți ordonatori de credite să colaboreze. El a spus că remedierea situației nu depinde doar de Ministerul Finanţelor.
Ministerul Finanțelor pregătește o rectificare pe minus
Ministerul Finanțelor a rămas fără bani, astfel că este nevoie și ca ceilalți ordonatori de credite să fie mai eficienți în gestionarea bugetelor.
„Depinde şi de felul în care ceilalţi ordonatori de credite - să nu uităm că avem 16.000 de ordonatori de credite care gestionează cele 624 de miliarde de lei pe care le are bugetul. Aşadar depinde şi de acţiunile lor individuale, dar şi de măsurile pe care le ia Ministerul Finanţelor”, a mai spus Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor Publice a mai arătat că la rectificarea bugetară se va ține cont de nivelul în care s-au realizat veniturile propuse
„La cum arată cifrele, ar trebui să avem o rectificare pe venituri. Cu siguranţă se va ţine seama de această nerealizare de venituri la rectificarea bugetară”, a mai afirmat Boloş.
Ce găuri trebuie acoperite de la buget
Potrivit spuselor sale, cheltuielile vor crește din cauza majorării salariilor profesorilor, dar și pentru că este nevoie de bani la Sănătate și cofinanțări pentru proiecte europene. Acoperirea acestor cheltuieli va atârna greu la buget, dat fiind că Ministerul Finanțelor a rămas fără bani. Astfel, din cauza acestor situații, cheltuielile bugetare sunt așteptate să crească.
„Rectificarea pe cheltuieli, având în vedere aceste specificităţi, cofinanţarea la proiectele europene, cheltuielile de funcţionare la Ministerul Educaţiei, cheltuielile de funcţionare la Ministerul Administraţiei şi Internelor, la CNAS, nu poate să fie decât majorare de cheltuială, iar aceasta trebuie gestionată în mod corespunzător", a mai arătat Marcel Boloş.
Deficitul bugetar în creștere
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului. Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 38,6 miliarde lei, respectiv 2,43% din PIB. Datele au fost prezentate de Ministerul Finanțelor.
Veniturile totale au însumat 330,47 miliarde de lei în primele opt luni ale anului curent. Este vorba despre o creştere cu 12,5% (an/an). Pe de altă parte, cheltuielile au fost în sumă de 372,66 miliarde lei. Este vorba despre o creştere, în termeni nominali, cu 14% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Premierul Marcel Ciolacu declara în urmă cu câteva săptămâni că guvernul se va încadra într-un deficit de maximum 5,5% din PIB anul acesta. La începutul anului, Ministerul Finanțelor estima că deficitul bugetar se va reduce la 4,4% din PIB.