Ministerul Educației a transmis Inspectoratelor Școlare că nu este de acord cu reducerea duratei orelor de curs sau a pauzelor. O astfel de decizie a fost luată în Gorj, dar există propuneri în acest sens și în alte județe.
Ministerul Educației a solicitat Inspectoratelor Școlare să descurajeze directorii de unităților de învățământ să ia măsuri care ar duce la scurtarea orelor de curs. Decizia vine după ce în mai multe județe au fost luate în calcul tot felul de măsuri pentru a reduce facturile la energie.
A fost propusă reducerea duratei orelor de curs de la 45 de minute la 40 de minute, dar și a pauzelor de la zece minute la cinci minute. Au existat și discuții cu privire la reluarea orelor online, în unele unități de învățămnt.
Ore și pauze mai scurte
La mai multe școli din Gorj reducerea duratei orelor de curs și a pauzelor a fost și aplicată, fapt care i-a nemulțumit pe părinți și elevi. Aceștia au inițiat o petiție pe care au trimis-o Ministerului Educației.
Directorii de școli au invocat un articol de lege despre care spun că le permite să ia astfel de măsuri. „În situaţii speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar“, se arată în art.11 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ.
Orice minut contează
Ministerul Educației a transmis că nu se poate vorbi, în această perioadă, de condiții speciale și a cerut Inspectoratelor Școlare să determine directorii de școli să nu ia astfel de măsuri.
„Considerăm că, în condiţiile meteorologice pe care le putem observa cu toţii, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreţionară şi inadecvată. Date fiind pierderile în învăţare generate de perioada pandemiei, orice minut de şcoală contează. De aceea, am trimis inspectoratelor şcolare o adresă prin care am solicitat ca şcolile să fie susţinute să-şi păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea faţă de obiceiul trecerii la «programul de iarnă».
Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii şi părinţii să susţină apelul pe care l-am lansat şi să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici şi acţiuni ce pot conduce la pierderi de învăţare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.