MAI solicită INS convocarea Comisiei pentru Recensământul Populaţiei 2011 pe 14 august. Duşa: Nu umblă nimeni la listele electorale
- Andreea Udrea, consultant politic
- 10 august 2012, 12:05
Mircea Duşa, Ministrul Administraţiei şi Internelor a solicitat INS să convoace în data de 14 august Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011.
UPDATE: Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a precizat că autorităţile nu vor scoate pe nimeni de pe listele permanente, doar analizează în baza documentelor instituţiilor cine a decedat şi cine şi-a schimbat numele sau domiciliul. "Eu vin din administraţia locală şi cunosc foarte bine aceste subiecte. Ceea ce s-a solicitat prin Memorandumul acela este o chestiune strict legală şi ar trebui să se întâmple în fiecare zi şi în fiecare oră pentru că cei care se ocupă de aceste lucruri la nivelul administraţiei publice locale ar trebui să trimită ei spre Sistemul informatizat de evidenţă a persoanelor documentele pentru a fi operate. Nu se întâmplă nimic deosebit. Se face doar o evaluare a documentelor care există la fiecare actor care trebuie să trimită documente la Sistemul informatizat. Şi vom avea o situaţie paralelă. Nu umblă nimeni în listele electorale, listele electorale pe care s-a votat sunt cele care au fost predate le BEC, dar prezentăm o situaţie paralelă cu ce trebuia introdus până la acea dată în baza de date, acele persoane care au decedat, care şi-au schimbat domiciliul", a afirmat Duşa.
Potrivit lui Vergil Voineagu, pe agenda întâlnirii de pe 14 august se va afla "aprobarea comunicatului de presă privind datele preliminare ale recensământului". Conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor. Bugetul INS, suplimentat de Executiv
Premierul Victor Ponta a declarat că a fost informat de către INS că datele finale ale recensământului vor apărea în 2013, dar că Guvernul este dispus să suplimenteze bugetul instituţiei astfel încât procesul să fie încheiat mai repede. INS a transmis în 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012 şi cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea din 2013 iar rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste", informează Mediafax.
"În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică", a transmis INS Curţii Constituţionale. Conform unui comunicat transmis de INS pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.
CITIŢI ŞI:
- Ion Iliescu îi dă înainte cu recensământul şi cere Guvernului să sprijine INS pentru finalizarea acestuia
- Subprefecţii de Bihor, Olt şi Gorj confirmă continuarea mini-recensământului
- Ponta face mini-recensământ în secret. Prefecţii au primit instrucţiuni. La tine au ajuns? VEZI DOCUMENTELE
- CCR nu a cerut mini-recensământ. Ponta o ţine pe-a lui
- Băsescu: "Atât premierul Ponta, cât şi ministrul Rus, s-au aşezat într-un ridicol greu de comparat. Actualizarea listelor nu se face cu 'nea Vasile"
- MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vrea Ioan Rus să-i numere pe români: "Mă, Popescu Vasile există?"
- INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi