Ministerul Apărării se dotează cu drone militare. Furnizorul este o companie din Israel. Video

Ministerul Apărării se dotează cu drone militare. Furnizorul este o companie din Israel. Video Drone. Sursa foto: British Army MoD

Armata Română se va dota cu drone militare de tip UAS Watchkeeper X, fabricate de o companie din Israel. Ministerul Apărării Naționale, prin Romtehnica și Elbit Systems Ltd din Israel au semnat acordul-cadru pentru furnizarea a șapte sisteme UAS tactic-operativ clasa II. Este vorba despre un contract în valoare de 1.891 miliarde de lei, la care se adaugă TVA care are drept obiectiv dotarea armatei cu 21 de drone militare performante.

Acordul-cadru a fost atribuit potrivit dispozițiilor HG nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice de achiziție aferentă programului de înzestrare a MAPN cu „Sistem UAS tactic-operativ clasa II. Angajamentul se va derula pe o perioadă de cinci ani. Compania din Israel va furniza, în acest interval de timp, șapte sisteme de drone UAS Watchkeeper X (șase terestre și unul naval) în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA.

Astfel, armata română va fi dotată cu 21 de drone performante în scopul protejării teritoriului național. Elbit Systems Ltd s-a obligat, prin acordul cadru, înființeze o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.

Astfel, producția componentelor electrice și mecanice, dar și ansamblarea sistemelor se va face în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Tot în România se va asigura și mentenanța echipamentelor militare achiziționate. Astfel, în situații de război nu va fi necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național, a precizat MApN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Caracteristicile dronelor israeliene Watchkeeper X

Dronele Watchkeeper X sunt aeronave „combat proven” și au la bază modelul Hermes 450, diferențe fiind la partea de senzori. Având un radar modernizat, Watchkeeper X în versiunea propusă Armatei Române are senzori de ultimă generație. Dronele de tip Watchkeeper X au fost testate în peste 1.000.000 de ore operaţionale de zbor, acumulate de Marea Britanie şi Israel, în diferite teatre de operaţii. Watchkeeper X operează în zone terestre, maritime şi de litoral, zi şi noapte, în condiţii de vreme extremă şi de vizibilitate redusă. Dronele pot fi operate chiar și în zone fără acoperire GPS.

MApN a ales Watchkeeper X şi pentru „raza de acţiune în toate configuraţiile de echipare, inclusiv cu sistem de armament”, „autonomia de zbor”, „bătaia maximă eficace a muniţiei (distanţa operaţională) când muniţia aer-sol este lansată de la o altitudine de 4.572 m” sau „precizia muniţiei”. De asemenea, costurile de operare și de mentenanță au avut un rol important în alegerea dronelor.

Aeronava poate sta în aer până la 30 de ore şi are ca misiuni principale recunoaşterea, desemnarea de ţinte şi supravegherea. Dar poate fi transformată şi într-un releu de comunicaţii. Foarte important, drone poate fi utilizată și ca aeronavă de atac prin instalarea la bord a două rachete aer-sol Hellfire, concepute pentru lovituri de mare precizie. Este vorba de rachetele utilizate pentru eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.

România se dotează cu dronele Bayraktar TB2

Acestea nu sunt singurele drone militare achiziționate de MApN. Pe lângă contractul încheiat cu compania din Israel, Forțele Terestre Române vor fi dotate și cu 18 drone turcești, Bayraktar TB2. Achiziția este estimată la 300 de milioane de dolari. Sunt trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, tranzacție care va include și suportul logistic sau echipamentele de antrenament.

Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră şi un plafon de zbor la 5.500 de metri. Pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament şi atac la sol. Drona are o lungime de 6,5 metri și o anvergură a aripilor de 12 metri, putând transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.

Bayraktar TB2 au un cost redus costând în jur de 5 milioane de dolari, în timp ce o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producţie americană, mai performantă, costă 32 de milioane de dolari.

Dronele turcești au fost utilizate cu succes de armata ucraineană în timpul războiului cu Rusia provocând pagube foarte mari trupelor invadatoare.