Ministerul Apărării Naționale a anunțat că monitorizează zona din apropierea graniței cu Ucraina unde s-a produs ultimul atac cu drone rusești, noaptea trecută. Mai mult avioane F-16, de la Fetești au fost ridicate în aer pentru misiuni de supraveghere.
Ministerul Apărării a anunțat că supraveghează zona de graniță vizată de atacurile rusești cu drone. Mai multe aeronave F-16, aparținând Forțelor Aeriene Turce au fost ridicate de la Baza din Fetești. Acestea execută misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional.
Ministerul Apărării, reacție după atacul cu drone
Autoritățile române au luat măsuri în contextul utimelor atacuri cu drone efectuate de armata rusă. Acestea au vizat infrastructura portuară din Ucraina, de la Ismail şi Reni. Ministerul Apărării a transmis o informare cu privire la măsurile pe care le-a luat.
„MApN a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând la ora 00,26 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii şi ulterior, la ora 00,48, pentru judeţul Galaţi”, se arată într-un comunicat de presă.
Totodată, conform sursei citate, IGSU a emis mesaje RO-ALERT pentru cele două judeţe. Starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 2,50.
„Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional pe timpul acestei situaţii”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Apărării.
Atacuri rusești cu drone în vecinătatea României
Ministerul Apărării a comunicat că în jurul orei 5,30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă o nouă notificare pentru judeţul Galaţi. Astfel a fot emis un nou mesaj RO-ALERT penru populație.
„Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliţie aeriană, însă evoluţia situaţiei aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor. Starea de pre-alertă aeriană pentru judeţul Galaţi a încetat la ora 6,20”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Apărării.
Oficialii Armatei fac verificări pe teren pentru a descoperi dacă resturi de drone s-au prăbușit pe teritoriul românesc. MApN precizează, însă, că mijloacele de supraveghere nu au indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian românesc.
„Deşi în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spaţiul aerian naţional şi nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere şi observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul naţional, începând cu ora 8,00, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, judeţul Tulcea”, a anunţat Ministerul Apărării.
Ministerul Apărării condamnă atacurile rusești
În context, MApN condamnă atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. În opinia oficialilor, atacurile cu drone sunt nejustificate și contravin dreptului internațional umanitar.
„Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri”, subliniază Ministerul Apărării.
Armata rusă a atacat, peste noapte, Ucraina cu peste 30 de drone, lansate din Crimeea. UAV-uri Shahed au vizat porturile ucrainene de pe Dunăre și din regiunea Kursk. Alte drone au lovit orașul ucrainean Harkov. Aici a fost lovită o zonă rezidențială, fiind ucise șapte persoane, inclusiv trei copii, cel mai mic fiind un bebeluș de șase luni.
În porturile dunărene au fost auzite explozii puternice, iar în județele Tulcea și Galați au fost transmise mesaje Ro-Alert. Astfel, Ministerul Apărării a luat măsuri de monitorizare a zonei.