Mineriada din Iunie 1990, prin ochii CIA! România FIERBEA, americanii se bazau pe scandalurile dintre Armartă-Securitate și Brucan-Iliescu

Mineriada din Iunie 1990, prin ochii CIA! România FIERBEA, americanii se bazau pe scandalurile dintre Armartă-Securitate și Brucan-Iliescu

Pentru mulți români de vârsta mea, evenimentele din Iunie 1990 rămân unele dintre cele mai traumatizante din viața de după Revoluția din 1989.

Încep acum un mini-serial despre acea lună blestemată, în care am văzut multe visuri transformându-se în dezamăgiri, iar anii care au urmat au însemnat o zbatere (care adeseori a părut inutilă) de a înțelege ce s-a întâmplat atunci.

Serialul are este bazat doar pe sintezele făcute de ofițerii de specialitate pentru șefii serviciilor secrete și ai Departamentului de Stat ale SUA, numite „National Intelligence Daily”, adică rapoartele zilnice care strângeau informațiile culese de agenți sau din surse deschise din întreaga lume, informații considerate importante pentru oficialii americani. Buletinele consultate de mine au fost desecretizate în 2009.

De menționat sunt câteva elemente: rapoartele au fost clasificate „strict secret”, asta înseamnă că ele conțineau informații culese de agenți din teren; desecretizarea e făcută parțial, din fiecare document lipsind părți mari care, probabil, așteaptă împlinirea termenului de 75 de ani pentru a ieși la lumină.

 

Brucan și ruperea FSN-ului

 

Primul astfel de raport este din 7 iunie 1990. Momentul este important pentru români, dar ofițerii americani nu îl considerau unul de potențial, mențiunea despre românia apare la pagina a 18-a, din cele 28 ale raportului din acea zi. Situația din țara noastră era eclipsată de întâlnirea dintre „doamna de fier” a Marii Britanii, Margaret Thacher, și „părintele Perestroikăi”, Mihail Gorbaciov.

Totuși, românia era în atenție pentru că, deși Frontul Salvării Naționale și Ion Iliescu obținuseră un scor zdrobitor la alegerile din 20 mai, celebra „Duminică a Orbului” din 1990, în centrul Bucureștiului un grup de tineri se încăpățânau să protesteze. Era vorba de deja celebra demonstrație din Piața Universității, declarată „Kilometrul 0 al Democrației”.

Ofițerii de analiză americani acordau, totuși, mai multor atenție altor evenimente de pe scena noastră politică, probabil considerate având un potențial mai mare de a provoca o criză politică.

România – Conflictele interne se intensifică

Victoria masivă în alegerile de luna trecută a partidului de guvernământ, Frontul Salvării Naționale (FSN) nu a încheiat schemele politice la București. Un comitet al ofițerilor de Armată reformiști ( se face referire la Comitetul de Acțiune pentru democratizarea Armatei, CADA, n.n.) a cerut la începutul acestei săptămâni demiterea ministrul de Interne Chițac ( generalul Mihai Chițac, personaj central al multor evenimente sângeroase ale Revoluției, pentru care, de altfel, avea și să fie condamnat, n.n.) și îl consideră pe ministrul Apărării Stănculescu ( generalul Victor Atanasie Stănculescu, bănuiesc că defunctul personaj nu mai are nevoie de prea multe prezentări, n.n.) drept comandantul cel mai potrivit din punct de vedere moral pentru a conduce militarii, ofițerii îl acuză pe ministrul Chițac de legături cu Securitatea. În schimb, ministrul Apărării i-a acuzat pe militarii reformiști că se implică în viața politică și că seamănă dezbinarea. Influentul consilier FSN Silviu Brucan (Brucan a demisionat din Consiliul FSN la două luni după Revoluție, considerând că Iliescu duce România pe un drum greșit, n.n.) a devenit foarte critic cu președintele Iliescu și, împreună cu fostul ministru al Apărării Militaru (generalul Nicolae Militaru, unul dintre puținii generali români dovedit colaborator al serviciilor sovietice, n.n.) , continuă să lanseze acuzațiile că Revoluția ar fi o lovitură de stat făcută de FSN.”

Din 23 februarie veți găsi la toate chioșcurile de ziare Eventimentul Istoric, o revistă făcută din pasiunea pentru adevăr

Aceste rapoarte conțin informații pe scurt, rezumate, oficialul interesat putând solicita amănunte. Fiecare set de informații despre o țară e însoțită de un comentariu.

”Mesajele publice divergente reflectă rupturi în FSN, rivalități între conducătorii militari, dar și pierderea încrederii în forțele Securității printre ofițerii de vârstă medie sau tineri. Neînțelegerile între militari vor crește, hrănite de percepția că forțele Securității au beneficii pe spatele Armatei, că generalii de vârf au fost cooptați în FSN și că Frontul continuă să protejeze Securitatea. Declarațiile lui Brucan sugerează că încearcă să obțină avantaje din disensiunile din FSN. Afirmațiile sale vor ajuta la fracționarea FSN, deja divizat din cauza ritmului și dimensiunii reformelor economice.”

În raportul din 13 iunie 1990, la pagina a douăsprezecea, este inserată următoarea notiță:

„România. Poliția sparge demonstrațiile din București

Un raid al poliției a spart demonstrația anti-regim de șapte săptămâni și de o lună de grevă a foamei în piața centrală din București, în zorii acestei zile, potrivit relatărilor făcute de jurnaliștii aflați în oraș. Poliția, totodată, a dezmembrat „orașul de corturi”, în care greviștii își făcuseră tabăra. Protestatarii ceruseră îndepărtarea oficialilor asociați cu fostul regim al lui Ceaușescu.

Comentariu: Mișcarea poliției indică faptul că președintele Iliescu consideră că victoria din weekend-ul trecut a Frontului Salvării Naționale drept un mandat pentru a folosi tactici de tip Ceaușescu pentru a menține ordinea publică. Se pare că liderii Opoziției vor reacționa pe măsură, într-o încercare de a organiza o rezistență și mai mare în fața Guvernului.”

E inutil să vă spun că americanii își făceau iluzii.

 

Citiți în curând descrierea făcută de CIA celor două zile de foc: 14 și 15 iunie 1990!