Evenimentul Zilei > Economie > Minele Uricani și Paroșeni, închise definitiv
Minele Uricani și Paroșeni, închise definitiv

Minele Uricani și Paroșeni, închise definitiv

Două mine au fost închise definitiv înaintea Crăcounului. Este vorba despre minele Uricani și Paroșeni din Valea Jiului, de unde ultimele tone de huilă extrase au fost încărcate în vagoanele de marfă.

În urma închiderii succesive a minelor, Valea Jiului tinde să devină o regiune foarte săracă. Aproximativ 40% din populația activă din zonă nu mai are de lucru, conform statisticilor oficiale.
Reducerile de personal în ambele cazuri s-au realizat în timp. Puținii mineri rămași angajați se vor ocupa de ecologizarea minelor, recuperarea echipamentelor și utilajelor din subteran, după care minele vor fi închise și se va face ecologizarea la suprafață. În prezent, la cele două exploatări miniere lucrează 554 de angajaţi, dintre care 400 în subteran. De la 1 ianuarie 2018, vor mai rămâne 496 de angajaţi care vor fi angrenaţi în operaţiunile de închidere şi ecologizare.

Conform documentelor oficiale, prima galerie de la Uricani a fost deschisă în anul 1947. Aici se exploata huilă cocsificabilă. În perioada de glorie a minei, înainte de anul 1989, la exploatarea de huilă din localitate munceau 4.000 de oameni. Acum au mai rămas 250 care vorlucra în continuare la programul de închidere din subteran, prevăzut pentru următorii doi ani. Mina de la Paroșeni a funcționat din 1966.

În toamna acestui an, în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze în mina Uricani, un miner și-a găsit sfârșitul în mină iar alți trei au fost răniți, unul dintre aceștia pierzându-și viața în spital, în urma unor infecții nosocomiale. Cu doar trei săptămâni înainte, la Lupeni doi oameni au murit și alți doi au fost răniți. (Sursa foto: Cuget Liber)