Petre Daea s-a aflat, duminică, la cea de-a XVI-a ediţie a Târgului „Toamna Buzoiană”. Cu această ocazie ministrul Agriculturii a cumpărat fără limită produse locale de la producători, pe care însă le-a înapoiat după plecarea presei.
Petre Daea le-a lăsat un gust amar producătorilor locali, după ce a cumpărat mai multe produse locale de la ei, de față cu presa.
Petre Daea a dezamăgit producătorii locali
El s-a plimbat printre tarabe însoţit de primarul Buzăului şi de directorul Direcţiei Agricole Buzău, iar de la toate a plecat cu câte o plasă plină.
Însă, după ce umplea plasele pentru poze și filmări, ministrul agriculturii le dădea unui șef local, care le distribuia înapoi la producători.
„M-am trezit cu produsele în căsuță, mă așteptam ca ministrul să consume produsele noastre. Nu este normal să ne înjosească în fața presei că achiziționează de la noi, iar apoi să ni le înapoieze. Nu ne-a ajutat cu nimic că ni le-a înapoiat, ba chiar ne-a întristat comportamentul său!”, a spus unul dintre producători.
Potrivit presei, ministrul a cumpărat mai multe kilograme de usturoi dat fiind numărul mare de producători pentru care a scos din buzunar 15 sau 20 de lei pentru un kilogram, dar şi roşii cu cini lei kilogramul, ardei kapia la opt lei kilogramul, miere şi alte specialităţi apicole inclusiv un fagure pentru care a plătit 150 lei, mere roşii la patru lei kilogramul, brânză la 45 lei kilogramul, cârnaţi de Pleşcoi la 37 lei kilogramul, pastramă de oaie 45 lei, sirop, tuică, vin sau pepeni dar şi o lingură mare de lemn pentru care a plătit 30 de lei, potrivit româniatv.net.
Agricultorii, ajutați de Guvern
Agricultorii români beneficiază de diverse ajutoare venite din partea statului. Cel mai recent, un ajutor de 875 de lei de la stat s-a stabilit că va fi oferit producătorilor agricoli din sectorul vegetal.
Acest ajutor din partea statului român, în valoare de 875 lei/ha, va fi acordat producătorilor agricoli din sectorul vegetal care lucrează minimum 0,1 ha inclusiv și maximum 200 ha inclusiv.
Sprijinul va fi acordat agricultorilor pentru a-i ajuta să acopere cheltuielile legate de: obiectivele de utilizare eficientă a resurselor, gestionarea nutrienților și aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei, în cazul suprafețelor cu plantații pomicole și/ sau cu arbuști fructiferi și/ sau cu plantații viticole cu struguri pentru vin pe rod.