Evenimentul Zilei > International > Milosevic condamnat pentru DELAPIDARE din proprietatea statului
Milosevic condamnat pentru DELAPIDARE din proprietatea statului

Milosevic condamnat pentru DELAPIDARE din proprietatea statului

Soţia fostului lider iugoslav Slobodan Milosevic, Mirjana Markovic, care trăieşte în prezent în Rusia, a fost condamnată miercuri de un tribunal din Belgrad la un an de închisoare pentru delapidare din proprietatea statului, decizie ce pune capăt unui proces care a durat 15 ani, potrivit agenţiei Tanjug, citată de Reuters şi Agerpres.

În timpul războaielor din anii 1990 ce au dus la destrămarea fostei Iugoslavii, Mirjana Markovic conducea partidul Stânga Iugoslavă (neocomunist), un grup de oficiali puternici din armată şi serviciile secrete şi de oameni de afaceri, care au beneficiat de pe urma regimului lui Milosevic şi au exercitat o influenţă uriaşă din umbră.

Înalta Curte din Belgrad a găsit-o vinovată pe dna Markovic că a făcut presiuni asupra a doi asociaţi, un fost secretar din guvern şi un director al unei societăţi imobiliare de stat, pentru alocarea unui apartament din proprietatea statului pentru bona nepotului ei.

Nici Mirjana Markovic, care a respins în mod repetat orice ilegalitate, nici avocaţii săi nu au fost disponibili pentru eventuale comentarii. Dna Markovic, care s-a refugiat în Rusia după înlăturarea lui Milosevic de la putere în octombrie 2000, a fost judecată în lipsă.

În 2010, autorităţile ruse au informat Belgradul că dna Markovic a obţinut azil politic, împiedicând extrădarea ei în baza unui mandat internaţional de arestare emis în 2005.

Autorităţile prooccidentale ale Serbiei l-au arestat pe Milosevic în 2001 şi ulterior l-au predat Tribunalului ONU pentru crime de război, cu sediul la Haga, pentru a fi judecat în legătură cu rolul său în războaiele din spaţiul iugoslav.

Slobodan Milosevic a murit în detenţie la Haga în 2006 înainte de anunţarea vreunui verdict în cazul său.